Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Έρευνα για τη διαχείριση ουρολοιμώξεων στην Ελλάδα

2/4/2024 11:31:56 μμ
Από τον παθολόγο Γιώργο Παππά και τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στην κοινότητα και απαιτούν συντονισμένη και κοινή προσέγγιση από όλους τους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής. Αυτήν την ανάγκη φιλοδοξούν να καλύψουν ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός στην ψυχιατρική κλινική Αγία Αικατερίνη, σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Acta Microbiologica Hellenica, το Δελτίο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.


Στόχος τους είναι να συνθέσουν τις διαθέσιμες στην Ελλάδα κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και αυτές από διεθνείς επιστημονικούς και εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, σε συνδυασμό με τα ελληνικά δεδομένα βακτηριακής αντίστασης στα αντιβιοτικά. Έτσι παρέχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση των μη πολύπλοκων ουρολοιμώξεων ώστε να χρησιμοποιείται από τους γενικούς γιατρούς, τους κλινικούς μικροβιολόγους και τους φαρμακοποιούς που είναι συνήθως οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας, στους οποίους απευθύνονται οι ασθενείς.


Η έρευνά τους αφορά τόσο τις θεραπευτικές επιλογές πέραν των αντιβιοτικών (για τις οποίες αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα) όσο και την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, καθώς και τη διαχείριση των υποτροπών. Η βασική τους πρόταση είναι η χορήγηση fosfomycin ή nitrofurantoin ή pivmecillinam, καθώς όπως επισημαίνουν ο συνδυασμός trimethoprim/sulfamethoxazole αλλά και η fluoroquinolone πρέπει να αποφεύγονται λόγω υψηλών ποσοστών αντίστασης στη χώρα μας από το E.Coli, μεταξύ άλλων αιτιών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας