Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα 102 φάρμακα που λείπουν από την αγορά δημοσιοποιεί ο ΕΟΦ

27/3/2017 10:56:52 πμ
Σε λίστα αναμονής στα φαρμακεία οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά δημοσιοποιεί ο Ε.Ο.Φ., στην οποία περιλαμβάνονται πλέον 102 σκευάσματα, με τα 20 από αυτά να έχουν ενταχθεί το τελευταίο δίμηνο (δείτε εδώ τη λίστα).


Εν τω μεταξύ στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο. Οι λίστες αναμονής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα φαρμακεία της πόλης, με τους φαρμακοποιούς να ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς την αναγκαία για την υγεία τους φαρμακευτική αγωγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο, τα οποία εναλλάσσονται, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που ζητούν. 


Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα. Πολλοί ασθενείς μάλιστα εντάσσονται στις λίστες αναμονής σε περισσότερα του ενός φαρμακεία, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν το πολυπόθητο εμβόλιο. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό αλλά και σε ινσουλίνες. Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο πρόβλημα περιπλέκεται, καθώς τα εμβόλια και οι ινσουλίνες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα σκευάσματα. Ειδικά για την ινσουλίνη, η δοσολογία της καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τις αντιβιώσεις, οι οποίες μπορεί να κυκλοφορούν σε δέκα διαφορετικές συσκευασίες αλλά με την ίδια δραστική ουσία.


Πάντως, σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται, σύμφωνα με το Φ.Σ. Θεσσαλονίκης και μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ομάδα στο Facebook, με την οποία οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στο θέμα αυτό, ώστε να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς φάρμακο.


Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου Κ. Θεοδοσιάδης, κύρια αιτία των ελλείψεων είναι η περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων που στέλνουν οι μητρικές εταιρείες, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και για την αποφυγή των παράλληλων εξαγωγών. Επίσης, συχνά προκύπτουν ελλείψεις εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα στις εγκαταστάσεις παρασκευής τους ή στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο η εταιρεία να αλλάξει χώρα και τόπο παραγωγής και να επιλέξει άλλη, διότι απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός και επιπλέον τα συμβόλαια και οι συμφωνίες που κάνουν είναι μακροχρόνια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά