Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Ποιο τρόφιμο είναι αποτελεσματικό;

13/1/2017 9:21:45 πμ
Έρευνα μελετά το ψύλλιο και το πίτουρο ως τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βρέθηκε το πλέον αποτελεσματικό τρόφιμο για τους πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (παλιότερος όρος: σπαστική κολίτιδα) που υποφέρουν συχνά από πρηξίματα, πόνους στην κοιλιακή χώρα, δυσκοιλιότητα, συμπτώματα που σχετίζονται άμεσα και με τη διατροφή.

Ο λόγος για το ψύλλιο, ένα φυτό, οι σπόροι του οποίου είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.


Επιστήμονες στην Ολλανδία διεξήγαγαν μελέτη για το ψύλλιο και κατά πόσο οι διαλυτές φυτικές ίνες του μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη ζωή ενός ατόμου με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στη μελέτη έλαβαν μέρος σχεδόν 300 άτομα από 18-65 ετών που έπασχαν από το σύνδρομο.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες: η πρώτη λάμβανε 10 γραμμάρια ψυλλίου που είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, η δεύτερη έπαιρνε την ίδια δόση σε πίτουρο, το οποίο όμως είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και η τρίτη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Και στις τρεις ομάδες οι παράγοντες που διερευνούνταν (ψύλλιο, πίτουρο και πλασέμπο) χορηγούνταν δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.


Οι ασθενείς αξιολογούνταν από τους ειδικούς κατά τη διάρκεια της μελέτης στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο μήνα της θεραπευτικής δοκιμής, ώστε να εντοπίσουν ποια συμπτώματα είναι πιο έντονα και αν υπάρχουν δείγματα θεραπείας.Για την αξιολόγηση αυτή και ιδιαίτερα για την αξιολόγηση του πόνου στην κοιλιά και της ποιότητας ζωής των ασθενών, χρησιμοποιήθηκαν καθιερωμένα τυποποιημένα πρότυπα.

Υπεροχή του ψυλλίου ενάντια στο πίτουρο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ψύλλιο φάνηκε πως ήταν η πλέον αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ο αριθμός των ασθενών που ανέφεραν ότι είχαν ικανοποιητική μείωση των συμπτωμάτων και ανακούφιση από αυτά ήταν σημαντικά μεγαλύτερος στην πρώτη ομάδα που λάμβανε ψύλλιο.


Αναλυτικά, στους 3 μήνες θεραπείας, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώθηκε:

  • κατά 90% στην ομάδα ασθενών που έλαβαν το ψύλλιο
  • και κατά 58% στην ομάδα που έλαβαν το πίτουρο
  • κατά 49% στην ομάδα που έλαβαν το πλασέμπο.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τον πόνο στην κοιλιά ή στην ποιότητα ζωής.


Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν το γεγονός ότι το πίτουρο δεν έδειξε κλινικά σημαντικά ωφελήματα.Μάλιστα, πολλοί ασθενείς δεν ανέχονταν το πίτουρο και το ποσοστό αυτών που αποσύρονταν από την έρευνα εξαιτίας του ήταν μεγάλο.


Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι φυτικές ίνες και ειδικά αυτές που περιέχουν ψύλλιο, αποτελούν εξαιρετική λύση για το πρόβλημα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ωστόσο έκαναν σαφές ότι αυτό οφείλεται μόνο στις διαλυτές φυτικές ίνες. Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο, όχι μόνο δε βοηθούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και το επιδεινώνουν.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές του πεπτικού συστήματος, καθώς επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων. Είναι συχνότερο μεταξύ των ηλικιών 20-40 ετών και προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Η διατροφή είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, καθώςέχουνμόνιμο άγχος για το τι πρέπει να καταναλώσουν και πώς, ώστε να αποφύγουν τις παρενέργειες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το προληπτικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία απαντά το υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους