Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συμφώνησαν Κουρουμπλής - Λουράντος

11/6/2015 10:16:05 πμ
Η εξέλιξη όμως του θέματος εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συμφωνία με τους θεσμούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρουσία του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, στην οποία συζητήθηκε το επίμαχο θέμα του χώρου διανομής των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ).
 

Το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως συμφωνεί με την άποψη των φαρμακοποιών ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποφυγής οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών και δημόσιας Υγείας, τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. θα πρέπει να διατίθενται στους πολίτες από το φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το φαρμακείο. Ο Υπουργός επεσήμανε "οι θέσεις του είναι πλήρως αποσαφηνισμένες όχι μόνο στο θέμα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. αλλά και στο ζήτημα της αδειοδότησης και του ωραρίου των φαρμακείων" και επανέλαβε ότι η πρόταση για απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ είναι απαίτηση των θεσμών. Ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών σε αξιοπρεπές και αξιόπιστο επίπεδο. Γι' αυτό και κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι αμέσως ενημέρωσε τον Κ. Λουράντο όταν προέκυψε το θέμα και ζήτησε τη συνδρομή του για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας που υπάρχει. "Όλα τα στοιχεία καθώς και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκλίνουν στο γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να παραμείνουν στα φαρμακεία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής και επανέλαβε ότι "στηρίζουμε το φαρμακείο, θεωρούμε ότι το φαρμακείο είναι μία μονάδα που συμπληρώνει το σύστημα Υγείας, συμβάλλει στην ασφάλεια των πολιτών διότι το πρόσωπο που μπορεί να βρει πιο άμεσα κάποιος στο χώρο της υγείας είναι ο φαρμακοποιός. [...] Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι όπως ξέρετε η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη θέση, να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους ότι δεν εξυπηρετεί αυτή η απαίτησή τους."
 

Παράλληλα και ο Κ. Λουράντος έδειξε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό και τον Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, καθώς και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και πρέπει να βρίσκεται αποκλειστικά στα φαρμακεία. Το πρόβλημα είναι ότι η εξέλιξη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο Υγείας αλλά και από τη συμφωνία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή