Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πτώση τζίρου κατά 50-80% για τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

25/9/2017 2:00:57 μμ
Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των φαρμακείων την τελευταία διετία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέσα στη διετία 2016-2017, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι έχασε 10% της δύναμης των μελών του, λόγω μειωμένου τζίρου, όπως φαίνεται από τον αριθμό των φαρμακείων που κλείνουν στο νομό ή εκείνων που αλλάζουν χέρια, σύμφωνα με άρθρο του Voria.gr. Εξάλλου όσοι φαρμακοποιοί μπορούν, σπεύδουν να βγουν στη σύνταξη…


Πέρυσι, συνολικά 50 και πλέον φαρμακεία έκλεισαν ή άλλαξαν χέρια, εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, της απώλειας πωλήσεων μετά την απελευθέρωση της αγοράς (συμπληρώματα διατροφής, βρεφικές τροφές), καθώς και λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών που περικόπτουν τις δαπάνες σε είδη, όπως τα καλλυντικά και τα προϊόντα υγιεινής και φροντίδας.


Ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι στο νομό είχαν φτάσει να λειτουργούν έως και 1.350 φαρμακεία, τα οποία σήμερα έχουν μειωθεί στα 1.200, με την αρνητική πρόβλεψη έως το τέλος της χρονιάς να είναι πολύ λιγότερα, ίσως και 1.100.


«Η πτώση του τζίρου ενός φαρμακείου, ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται και την πελατεία του, κυμαίνεται από 50-80%. Με τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών (με τις δύο ανακοστολογήσεις το χρόνο ως μνημονιακό μέτρο), ένα φάρμακο που είχε τιμή 60-70 ευρώ, σήμερα πωλείται έως και 10 ευρώ, ενώ κάποιο άλλο που είχε τιμή πώλησης 20 ευρώ, σήμερα πωλείται 4-5 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.


Επισημαίνει δε ότι η μείωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης είχε ως συνέπεια την αύξηση στις πωλήσεις των γενοσήμων, η οποία κατά παράδοξο τρόπο συνδυάστηκε με μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.


Τέλος, άλλη μία συνέπεια του μειωμένου τζίρου είναι και η μείωση των εργαζομένων στα φαρμακεία. Ο κ. Ευγενίδης έκανε λόγο για το εξαντλητικό ωράριο της «υπεραπελευθερωμένης» αγοράς (8 το πρωί με 8 το βράδυ), το οποίο επιλέγουν αναγκαστικά οι φαρμακοποιοί, ακόμα και αν λειτουργούν μόνοι τους το φαρμακείο, στοχεύοντας σε αύξηση των πωλήσεών τους…

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά