Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Προωθήστε την αξία των υπηρεσιών σας για να θεσμοθετηθούν»

12/11/2023 8:11:31 μμ
Τους 3 θεμελιώδεις παράγοντες για την εφαρμογή των υπηρεσιών αναλύει εκπρόσωπος της FIP στους Έλληνες φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εντός του 2024 θα ξεκινήσει και στα φαρμακεία της Πορτογαλίας η υπηρεσία συνταγογράφησης φαρμάκων για ήπιες παθήσεις, όπως έχει συμβεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, π.χ. στην Αγγλία. Αυτό ανακοινώνει στους Έλληνες φαρμακοποιούς ο Πορτογάλος Luís Miguel Lourenço, Professional Secretary της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) σε παρουσίασή του στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Ο ειδικός χωρίζει τις υπηρεσίες που παρέχουν θεσμοθετημένα οι φαρμακοποιοί διεθνώς σε 4 κατηγορίες:

  • Υπηρεσίες που αφορούν κλινικές αποφάσεις για την έναρξη, τη συνέχιση ή την τροποποίηση μιας αγωγής (π.χ. χορήγηση επείγουσας αντισύλληψης, διάθεση φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς με βάση την πρώτη συνταγογράφηση, αντικατάσταση φαρμάκου)
  • Παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας εκτός φαρμακείου (π.χ. γηροκομεία, διανομή κατΆ οίκον, ανασκόπηση αγωγής κατ' οίκον)
  • Ανίχνευση παθήσεων (π.χ. τεστ Covid-19, τεστ HIV, συμβουλευτική για self tests)
  • Παροχή πρώτων βοηθειών και παρακολούθηση της πορείας του ασθενή.

Πώς αλλάζει η φαρμακευτική πρακτική;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υπηρεσίες εμβολιασμού που ξεκίνησαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και μετά από λίγα χρόνια επεκτάθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016, εμβολιασμοί στα φαρμακεία επιτρέπονταν σε 16 χώρες και μέσα σε 4 χρόνια (2020) προστέθηκαν άλλες 20, ενώ με το ξέσπασμα της πανδημίας ο αριθμός από 36 ανέβηκε στο 48, σημειώνοντας αύξηση 30%. Επίσης στη Γαλλία, όπου μέχρι την πανδημία δεν υπήρχε καμία υπηρεσία εμβολιασμού στα φαρμακεία, αλλά τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφτηκε ότι πάνω από το 52% των συνολικών δόσεων εμβολίων Covid-19 χορηγήθηκαν από αυτά.

Πέρα από το γεγονός ότι μια υπηρεσία εφαρμόζεται για να καλύψει μια τρέχουσα ανάγκη υγείας της κοινωνίας, σύμφωνα με τον φαρμακοποιό από τη FIP, τρεις παράγοντες πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να αλλάξει η φαρμακευτική πρακτική:

  • α) κίνητρο/επιθυμία των φαρμακοποιών
  • β) δεξιότητες και γνώσεις
  • γ) ρυθμιστικό πλαίσιο (που απαιτεί το κίνητρο και της κυβέρνησης).

Για τον πρώτο και δεύτερο παράγοντα, η FIP έχει αναπτύξει εγχειρίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να επιμορφώσει τους φαρμακοποιούς στην εφαρμογή των τρεχουσών αλλά και πιθανών μελλοντικών υπηρεσιών, όπως είναι αυτές που αφορούν τη συμμόρφωση στην αγωγή αλλά και την ψηφιακή υγεία, την εξατομικευμένη ιατρική και την τηλεϊατρική. Σε αυτά συγκεντρώνει τις βέλτιστες πρακτικές από διάφορες χώρες του κόσμου, με τον L. Lourenço να τονίζει ότι: «το μέλλον θα είναι ένα μείγμα των θεσμοθετήσεων και των βέλτιστων πρακτικών». 

Όσο για τον τρίτο παράγοντα, καθίσταται αναγκαίο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, τα φαρμακεία αλλά και οι σύλλογοι ασθενών να προωθούν την αξία των υπηρεσιών στις κυβερνήσεις ώστε να τις θεσμοθετούν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας