Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πιστοποίηση των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

21/12/2017 8:00:51 πμ
Ξεκινά με πρώτο αντικείμενο την παροχή πρώτων βοηθειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πιστοποίηση των γνώσεων πάνω σε θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασθενών, προγραμματίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για όσους φαρμακοποιούς το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης που είχαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου με εκπροσώπους του τύπου, υπάρχει η σκέψη της επανεκπαίδευσης ή αλλιώς της επικαιροποίησης των γνώσεων των φαρμακοποιών, προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας εντός των φαρμακείων τους. Τα σχετικά προγράμματα θα ξεκινήσουν πιθανότατα μετά τα Θεοφάνεια και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Ανάλογα προγράμματα έχει σχεδιάσει και πιστοποιεί ο ΕΕΣ και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.


Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει διάταξη που αναφέρει πως μέσω των φαρμακείων μπορούν να δοθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει κάποια άλλη κίνηση για την πιστοποίηση ή την κατοχύρωση αυτών των πράξεων, ούτε έχει διευκρινιστεί ποιες ακριβώς πράξεις μπορούν να διενεργούνται εντός των φαρμακείων.


Έτσι, από την πλευρά του ΠΦΣ, αποφασίστηκε όσοι φαρμακοποιοί το επιθυμούν να μπορούν να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να τους δοθεί η ανάλογη πιστοποίηση για την παροχή πρώτων βοηθειών.


Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί ατύπως και χωρίς να αποζημιώνονται, προσφέρουν σε καθημερινή βάση, εδώ και χρόνια, από μετρήσεις πίεσης και σακχάρου μέχρι και εμβολιασμούς ή ενέσιμες θεραπείες στους ασθενείς τους. "Είναι σημαντικό όμως όλοι οι φαρμακοποιοί να έχουν πιστοποίηση (διασφάλιση της γνώσης και αποδεδειγμένη επάρκεια) για τη διενέργεια εμβολιασμών εντός του φαρμακείου ή την παροχή συμβουλευτικής για τη σωστή χρήση των αναλώσιμων στους διαβητικούς ή την παροχή ενημέρωσης για θέματα διατροφικής στους χρόνια πάσχοντες", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, για να προσθέσει πως για όλα αυτά τα θέματα ο Σύλλογος βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση και με τις Φαρμακευτικές Σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, οι οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για την εκπαίδευση των φαρμακοποιών.


Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πιθανή πρόταση για χρήση απινιδωτών εντός των φαρμακείων, ο κ. Θεοδοσιάδης απάντησε ότι είναι κάτι που υπάρχει ως σκέψη και θα συζητηθεί μελλοντικά με το αρμόδιο υπουργείο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου