Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί στο στόχαστρο του τρίτου μνημονίου

28/9/2015 12:15:42 μμ
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μάχη με το χρόνο αλλά και με όσες επαγγελματικές ομάδες επηρεάζονται από το Γ' Μνημόνιο πρέπει να δώσει η νέα ελληνική Κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί το καλοκαίρι, ώστε να εκταμιευθεί η νέα δόση των 3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων που επηρεάζονται περισσότερο από το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο βασίζεται κυρίως στις συστάσεις του ΟΟΣΑ, είναι αυτές των φαρμακοποιών, των εμπόρων, των κτηνοτρόφων και φυσικά των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών (επαγγέλματα που ανοίγουν) και των φορτηγατζήδων.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μπορεί να «έσωσαν» τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα –εξαιρέθηκαν από την υλοποίηση των εκκρεμών συστάσεων της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δηλαδή δεν θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ–, το επάγγελμά τους όμως ανοίγει.

Με βάση το σχεδιασμό, έως το Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να θεσπίσουν νομοθεσία για να εφαρμόσουν τη σύσταση του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό όσον αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2016. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση συνεπειών του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι: «με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου φαρμακοποιού και άδειας άσκησης επαγγέλματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου περιορισμού, πλην του σχετικού με τα πληθυσμιακά όρια, ως προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, με σκοπό την ένταση του ανταγωνισμού και την αύξηση της διάθεσης των φαρμάκων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων.»

Βέβαια ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί, πέρα από το πότε θα εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, είναι οι καθυστερήσεις στις καταβολές από τον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία που φθάνουν πλέον τους 4 μήνες. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η καινοτομία ουσιαστικά τιμωρείται με ολοένα αυξανόμενες επιστροφές», σύμφωνα με τον ομιλητή
Ως ένας τρόπος διαχείρισης της οικονομικής κατάρρευσης που αναμένεται στην Υγεία






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά