Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Οι φαρμακοποιοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν usb token

16/3/2018 8:17:24 πμ
Ο Π.Φ.Σ. επιμένει ότι πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις και θεσμικές αλλαγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


"Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ, διευκρινίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμιά συμβατική υποχρέωση παραλαβής των usb token", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.


Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ. στις 9.12.2017 και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 12.12.2017, αποφασίσθηκε η μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής-αίτησης για τη χρήση του usbtoken από την ΗΔΙΚΑ.


Ο Σύλλογος συνοψίζει τους λόγους της μη συμμετοχής των φαρμακοποιών στο πρόγραμμα ψηφιακής υπογραφής στα εξής:

  • Η υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μονομερείς τελεσιγραφικές ενέργειες εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ.
  • Η χρήση του usbtoken από ιατρούς και φαρμακεία απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τη συνταγογράφηση, που ορίζεται από το Π.Δ 121/2008 (φυσική σφραγίδα και υπογραφή του συνταγογράφου ιατρού καθώς και του φαρμακοποιού) και επομένως η παραλαβή του σήμερα ουδεμία αξία έχει, αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη χρήση του.
  • Η απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς το συγκεκριμένο, αφορά το υπουργείο Υγείας και όχι επειδή υπάρχει χρηματοδότηση.
Ο Π.Φ.Σ. είχε δηλώσει εξαρχής ότι είναι έτοιμος να καταθέσει προτάσεις και θέσεις σε διάλογο που θα ανοίξει για τη θεσμική αναθεώρηση των κανόνων συνταγογράφησης και ότι στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών.

 


Δεν επιθυμεί όμως να συναινέσει σε βεβιασμένες ενέργειες που προκαλούν και δεν συντελούν στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το "πρόχειρο σχέδιο για τη διανομή των sticks", αφού δεν έχει διευκρινισθεί αν κάθε usbtoken καλύπτει μια ή περισσότερες θέσεις εργασίας, "με προφανές αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων προβλημάτων στην καθημερινότητα των φαρμακείων".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου