Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Οι 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο φαρμακοποιό σας

23/4/2015 10:23:58 πμ
Οι οδηγίες χρήσης των φαρμάκων δεν επαρκούν πάντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Τις περισσότερες φορές που αγοράζετε ένα συνταγογραφημένο φάρμακο και ο φαρμακοποιός σας ρωτά: «Έχετε κάποια απορία;», συνήθως απαντάμε ένα ευγενικό όχι και φεύγουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν πάνω τους οδηγίες και προειδοποιούν για τυχόν παρενέργειες, όμως υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει σίγουρα να ρωτάτε το φαρμακοποιό σας.





Θα πρέπει να γνωρίζω κάποιες πιθανές αλληλεπιδράσεις;

Οι αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου με άλλα φάρμακα ή τρόφιμα μπορούν να καταστήσουν το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό, να προκαλέσουν απρόσμενες παρενέργειες ή να αυξήσουν τη δράση κάποιου άλλου φαρμάκου που παίρνεις. Στην πραγματικότητα περισσότερα από 85 φάρμακα είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ, εσύ το ήξερες όμως; Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης, ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους, καθώς και ορισμένα φάρμακα για την πίεση.

Τι πρέπει να κάνω αν δεν πάρω μια δόση;

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό σου έχει συμβεί και μάλιστα παραπάνω από μια φορές. Αλλά πόσο σοβαρό είναι; Και πρέπει να πάρεις το επόμενο το συντομότερο δυνατό για να αποφύγεις τα προβλήματα; Ή μήπως αυτό δεν είναι καλή ιδέα; Όλα εξαρτώνται από την ακριβή συνταγή που παίρνεις γιΆ αυτό μη διστάσεις να ρωτήσεις το φαρμακοποιό σου.

Τι γίνεται αν μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της αγωγής;

Αν είσαι έγκυος ή προσπαθείς να μείνεις έγκυος, θα πρέπει να κάνεις μια εκτενέστερη κουβέντα με το γιατρό αλλά και το φαρμακοποιό σου. Υπάρχουν φάρμακα που δεν επηρεάζουν την πορεία της εγκυμοσύνης και το έμβρυο, όμως ορισμένα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Πώς και πότε πρέπει να λαμβάνω το φάρμακο;

Το να παίρνεις ένα φάρμακο με ή χωρίς τροφή έχει μεγάλη σημασία για το στομάχι σου. Μερικά φάρμακά πρέπει να λαμβάνονται με τροφή, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Επίσης η ώρα της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο σε ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές. Για παράδειγμα, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης πρέπει να λαμβάνονται βράδυ, επειδή τότε η κακή χοληστερόλη είναι σε ανεβασμένα επίπεδα.


ΠΗΓΗ: https://ipop.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδεικνύοντας τον επιστημονικό του ρόλο και τη συμβολή του στη βελτίωση της υγείας
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"