Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Οι 4 βασικοί κανόνες για την υγεία των δοντιών των αναπήρων

6/10/2017 1:22:42 μμ
Ενημέρωση από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η φροντίδα των δοντιών είναι πολύ σημαντική για τα άτομα με αναπηρία, καθώς η πρόσβασή τους σε οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πιο δύσκολη, υποστηρίζουν τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) και δημοσιεύουν λίστα με τα κυριότερα μέτρα πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας σε ανθρώπους με αναπηρία:

  1. Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών: Το βούρτσισμα κανονικά πρέπει να γίνεται έπειτα από κάθε γεύμα, εάν όμως αυτό είναι αδύνατον, τότε επιχειρείται δύο φορές την ημέρα, από τις οποίες η μία να είναι οπωσδήποτε το βράδυ πριν από τον ύπνο.

    Εάν το άτομο με αναπηρία συνεργάζεται, ενθαρρύνεται να βουρτσίζει τα δόντια μόνο του, με μικρή ποσότητα οδοντόπαστας (όσο ένα μπιζέλι), η οποία καλύτερα να μην περιέχει φθόριο λόγω του κινδύνου κατάποσης.
    Εάν το βούρτσισμα γίνεται από το φροντιστή, τότε εκείνος πρέπει α) είτε να βρίσκεται πίσω ή δίπλα από το άτομο με αναπηρία, αγκαλιάζοντας με το ένα χέρι το κεφάλι του και κρατώντας την κάτω γνάθο του ανοικτή β) είτε να κάθεται σε έναν καναπέ και να συγκρατεί ανάμεσα στα γόνατά του το κεφάλι του ατόμου που κάθεται στο πάτωμα.
    Η χρήση ενός βοηθήματος που κρατάει το στόμα ανοικτό (στοματοδιαστολέας) είναι συνήθως απαραίτητη.

    Το βούρτσισμα γίνεται σε όλες τις πλευρές όλων των δοντιών και πρέπει να κρατάει τουλάχιστον 3 λεπτά. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει νάιλον τρίχες. Ενδείκνυται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας. Επιμένουμε κυρίως στα πάνω πίσω δόντια και στα πρόσθια κάτω.
    Όταν το άτομο με αναπηρία δεν μπορεί να ξεπλύνει το στόμα του, το βούρτσισμα γίνεται χωρίς οδοντόκρεμα, με βρεγμένη οδοντόβουρτσα με χαμομήλι χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και με νερό. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιείται από τα άτομα με αναπηρία οδοντικό νήμα με συγκρατητήρες ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

  2. Μείωση της συχνότητας και της ποσότητας πρόσληψης ζαχαρούχων τροφών ιδιαίτερα μεταξύ των γευμάτων. Είναι προτιμότερο το γλυκό να τρώγεται μετά το κύριο γεύμα, οπότε θα ακολουθήσει το βούρτσισμα των δοντιών, παρά να παραμένει η ζάχαρη στο στόμα για ώρες.

  3. 'Αμεση επικοινωνία με οδοντίατρο σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι ασυνήθιστο ή μη φυσιολογικό, όπως χαλασμένο δόντι, αίμα από τα ούλα, πληγές στο στόμα, πρήξιμο ή εάν το άτομο με αναπηρία παραπονείται για πόνο.

  4. Έλεγχος της στοματικής κατάστασης και φθορίωση των δοντιών από τον οδοντίατρο καλό είναι να γίνεται δύο φορές το χρόνο. Υπάρχει και η δυνατότητα κατ' οίκον οδοντιατρική φροντίδα από οδοντιάτρους που διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν άμεσα ποιο φαρμακείο εφημερεύει κοντά τους
Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους