Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές

19/7/2023 11:41:29 μμ
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E συμβάλλουν στην προστασία της υγείας κατά τη διάρκεια της αιμόλυσης που προκαλεί η έντονη άσκηση, καθώς αύξησαν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sports Medicine and Health Science. 

Πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση που είχε η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες C και E στο λιπιδικό προφίλ και σε αιμοτολογικούς παράγοντες ενήλικων ανδρών που έκαναν διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, το συγκεκριμένο είδος άσκησης προκάλεσε μείωση στο σωματικό βάρος, στα επίπεδα λίπους, στη χοληστερόλη και στα τριγκυκερίδια αλλά και σημαντική μείωση στους αριθμούς των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη. Όταν η άσκηση συνδυάστηκε με τη λήψη των συμπληρωμάτων, παρατηρήθηκε αύξηση στην οξείδωση του λίπους και βελτίωση του λιπιδικού προφίλ, με αυξημένη την HDL χοληστερόλη και μειωμένο τον αθηρωματικό δείκτη, παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Η μελέτη αφορούσε ένα μικρό δείγμα συμμετεχόντων, με τους επιστήμονες να αναγνωρίζουν το μειονέκτημα αυτό και να προτείνουν μεγαλύτερες έρευνες με άνδρες και γυναίκες για την επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεσμάτων. Ωστόσο θεωρούν ότι τα συμπεράσματά τους μπορούν να φανούν χρήσιμα σε αθλητές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
23/4/2024 7:15:07 πμPharmasept Hygienic Shower Cream
Νέο κρεμώδες αφρόλουτρο εντατικής ενυδάτωσης & θρέψης






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους
Κυτταρίτιδα: Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εκ των έσω
Γράφει ο Χάρης Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής