Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού αυξάνει την επιβίωση

21/1/2015 11:03:52 πμ
Προορίζεται και για τις γυναίκες που εμφάνισαν μεταστάσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται στην Ευρώπη η έγκριση ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία Pfizer, είναι μία από τους στόματος θεραπεία, δηλαδή ένα χάπι που σταματά τη δράση κάποιων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στον κυτταρικό κύκλο και πολλαπλασιασμό και αφορά σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού ή καρκίνο που έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος.

Γυναίκες με καρκίνο μαστού που έχουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς στο καρκινικό τους κύτταρο έχουν μεγάλη πιθανότητα να θεραπευθούν με αντι-ορμονικά φάρμακα. Οι ασθενείς αυτές αποτελούν την πλειοψηφία ιδιαίτερα στις ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση. Στις περιπτώσεις που έχουν κάνει ήδη μεταστάσεις και δεν έχουν το γονίδιο Her-2 στο καρκινικό τους κύτταρο μπορούν να έχουν πολύ καλή πορεία μόνο με αντιορμονικά φάρμακα που λέγονται αναστολείς αρωματάσης. Ένα από τα φάρμακα αυτά είναι η λετροζόλη.

Οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι όταν το νέο φάρμακο χορηγηθεί μαζί με την λετροζόλη, τότε τα αποτελέσματα βελτιώνονται σημαντικά. Σε μια πρόσφατη μελέτη, γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο μαστού ευαίσθητες στις ορμόνες, με αρνητικό γονίδιο Her2, έλαβαν τη νέα θεραπεία μαζί με λετροζόλη και έγινε σύγκριση με γυναίκες που είχαν καρκίνο μαστού με τα ίδια χαρακτηριστικά και έλαβαν μόνο λετροζόλη.

Οι διαφορές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Ο συνδυασμός σχεδόν διπλασίασε το διάστημα που οι γυναίκες έζησαν χωρίς εξέλιξη του καρκίνου σε σχέση με τη χορήγηση της λετροζόλης μόνο. Οι γυναίκες με τον συνδυασμό έζησαν χωρίς εξέλιξη του καρκίνου τους για 20.2 μήνες ενώ οι υπόλοιπες μόνο για 10.2 μήνες. Επίσης οι γυναίκες που έλαβαν το συνδυασμό είχαν ύφεση του καρκίνου σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες 33%. Σε σχέση με την τοξικότητα, ο συνδυασμός επέφερε πιο συχνά αδυναμία, αναιμία και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι θετικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου συνεχίζονται. Οι ορμονικά ευαίσθητες γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο μαστού έχουν να ωφεληθούν πολύ από την συγχορήγηση του νέου καινοτόμου φαρμάκου με την λετροζόλη. Οι αρχές υγείας στις ΗΠΑ έχουν το ήδη χαρακτηρίσει ως «επαναστατικά καινοτόμο» και αυτή τη στιγμή η διαδικασία έγκρισής του έχει ήδη ξεκινήσει ενώ πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό να συλλεχθούν πολλά ακόμη επιστημονικά δεδομένα.

Το νέο φάρμακο θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα ερευνητικά προϊόντα στην ογκολογία σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

Πηγή: http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=2205714
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»