Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέο ασφαλιστικό χαράτσι για τους φαρμακοποιούς

8/11/2017 12:00:22 μμ
Αφορά και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τουλάχιστον 128 ευρώ το μήνα θα κληθεί να καταβάλλει ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακοποιοί, από τα τέλη του έτους ή το αργότερο από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι υπόχρεοι καταβολής αυτού του επιπλέον ασφαλιστικού χαρατσιού θα είναι μαζί με τους φαρμακοποιούς και οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρτοποιοί και οι βενζινοπώλες.


Το ποσό αυτό αφορά τις μηνιαίες εισφορές 11% επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος που δήλωσαν το 2016 υπέρ του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης (7%)και του εφάπαξ (4%).


Ταυτόχρονα όμως οι επαγγελματίες αυτοί θα πρέπει να καταβάλλουν το 2018 και τις τρέχουσες εισφορές για τους ίδιους κλάδους (επικουρικού και εφάπαξ), που συνεπάγεται διπλή επιβάρυνση σε βάρος των εισοδημάτων, τόσο από τις αναδρομικές όσο και από τις τρέχουσες εισφορές.


Οι εισφορές αυτές, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ίσχυαν από 1/1/2017, αλλά δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα και αναμένεται να επιβληθούν είτε έως τα μέσα ή τέλη του Δεκεμβρίου του 2017 είτε έως τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου 2018. 

Πώς προκύπτουν τα 128 ευρώ;

Δεδομένου ότι το κατώτατο μηνιαίο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών ανέρχεται στα 586 ευρώ, οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ θα ανέλθουν στα 64 ευρώ (11% x 586 ευρώ). Επειδή όμως θα πρέπει να καταβληθούν το 2018 και οι τρέχουσες εισφορές, οι υπόχρεοι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον άλλα 64 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα 128 ευρώ για επικουρική και εφάπαξ (64 ευρώ /μήνα για το 2017 και επιπλέον 64 ευρώ /μήνα για το 2018).


Αμφότερες οι εισφορές θα υπολογισθούν με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν οι εν λόγω επαγγελματίες το 2016. Αν κάποιος επαγγελματίας δηλώσει μεγαλύτερο εισόδημα το 2017 σε σχέση με το 2016, θα κληθεί στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019 να καταβάλλει τη θετική διαφορά και μάλιστα αυξημένη, καθώς από 1/1/2018 οι εισφορές των μη μισθωτών θα υπολογίζονται με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος τους για το 2017.

Όποιος επαγγελματίας έχει δηλώσει πάνω από 7.032 ευρώ το χρόνο (δηλαδή 586 ευρώ που είναι το κατώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστέων αποδοχών Χ 12 μήνες) θα καταβάλλει αναλόγως περισσότερες εισφορές.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά