Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νέες συμπληρωματικές οδηγίες για την εκτέλεση ιατροτεχνολογικών συνταγών

3/2/2017 9:15:14 πμ
Τι γίνεται μέχρι να ανοίξει η πύλη του νέου e-dapy
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέες συμπληρωματικές οδηγίες δίνει ο Π.Φ.Σ. σχετικά με τη νέα κατηγορία προϊόντων στα φαρμακεία και την εκτέλεση γνωματεύσεων υγειονομικού υλικού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και διαιτητικών σκευασμάτων ειδικής διατροφής.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Συνταγογραφούν μόνο συμβεβλημένοι και πιστοποιημένοι στο e-dapy με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί (ιδιωτικοί ή νοσοκομειακοί), με τους περιορισμούς που αφορούν προϊόντα που συνταγογραφούνται από συγκεκριμένες ειδικότητες, π.χ. νοσοκομειακή κλίνη από νευρολόγο ή φυσίατρο, τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής μόνο από διευθυντές κρατικών νοσοκομείων ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς κλπ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Μέχρι να ανοίξει η πύλη του νέου e-dapy και να ενημερωθούν οι γιατροί για το νέο τύπο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, οι φαρμακοποιοί οφείλουν να συνεχίσουν να εκτελούν συνταγές με αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη με τον παλιό τρόπο. Για τα υπόλοιπα προϊόντα οι γνωματεύσεις είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικές και θεωρημένες ανεξαρτήτως ποσού, τα δε προϊόντα που συνταγογραφούνται θα πρέπει να αναγράφονται στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ

  • Μέχρι να ανοίξει η πύλη του νέου e-dapy, οι φαρμακοποιοί κρατούν τις γνωματεύσεις Ιανουαρίου στο φαρμακείο (σύμφωνα με τη σύμβαση μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου) και συνεχίζουν να εκτελούν για το Φεβρουάριο με την ίδια διαδικασία.
  • Μόλις ανοίξει η πύλη του νέου e-dapy, θα ενημερώσουν το σύστημα με τις εκτελεσμένες γνωματεύσεις του Ιανουαρίου, χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση των παλαιών κουπονιών.
  • Κατά την καταχώρηση των εκτελεσμένων γνωματεύσεων στο νέο e-dapy, απαιτείται ο παλαιός κωδικός ΕΚΑΠΤΥ για κάθε προϊόν (είναι ίδιος για κάθε προϊόν ανεξαρτήτου παρτίδας και πιστοποιεί τη γνησιότητά του), ο οποίος είναι σε γνώση των εταιρειών εισαγωγής και από τις οποίες θα τον πληροφορηθούν οι φαρμακοποιοί. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες άμεσης ηλεκτρονικής εκτέλεσης των γνωματεύσεων, θα υπάρξει νέος κωδικός ΕΚΑΠΤΥ, ο οποίος θα τυπώνεται αυτόματα στη γνωμάτευση κατά την εκτέλεσή της. Καταβάλλεται προσπάθεια συγκέντρωσης αυτών των κωδικών και γνωστοποίησης τους. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να τον πληροφορηθούν κατ' ευθείαν από τις εταιρείες ή τις φαρμακαποθήκες άπαξ κατά την παραγγελία.
  • Επίσης κατά την καταχώρηση των γνωματεύσεων Ιανουαρίου, θα εκτυπώνονται αυτόματα δύο έντυπα ανά συνταγή: Το ένα θα αφορά τη νέα ηλεκτρονική μορφή των συνταγών, για την οποία δεν θα απαιτούνται κουπόνια και θα επισυνάπτεται στην εκτελεσθείσα παλαιά γνωμάτευση των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη, ενώ το άλλο θα είναι ένα έντυπο εξουσιοδότησης που θα υπογράφεται από το δικαιούχο ή όποιον παραλαμβάνει τα υλικά. Είναι αυτονόητο ότι για τον Ιανουάριο και μέχρις ότου ανοίξει το νέο σύστημα, αυτό δεν ισχύει, διότι τα υλικά έχουν ήδη δοθεί.
  • Τέλος, στο τέλος του κλεισίματος, εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα έγγραφο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του φαρμακείου και επικολλάται ή συρράπτεται έξω από το φάκελο με τις γνωματεύσεις.

 

ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

  • Το τιμολόγιο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το υπόδειγμα που θα εκτυπώνεται ταυτόχρονα με το κλείσιμο του μήνα από το πρόγραμμα, ακολουθώντας τις οδηγίες κλεισίματος που έχουν ήδη δοθεί από το Σύλλογο. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με αντιγραφή του υποδείγματος σε χειρόγραφο τιμολόγιο, είτε με την έκδοση ηλεκτρονικού τιμολογίου από το σύστημα μηχανοργάνωσης του φαρμακείου, στο οποίο θα υπάρχουν συγκεντρωμένα τα αιτούμενα ποσά ανά ΦΠΑ και στο οποίο θα επισυνάπτεται το υπόδειγμα που εκτυπώνεται από το e-dapy. Εννοείται ότι τα σύνολα και τα επί μέρους νούμερα θα πρέπει να συμφωνούν απόλυτα.
  • Το τιμολόγιο εκδίδεται πάντοτε με την τρέχουσα επωνυμία του φαρμακείου τη στιγμή της έκδοσής του. Οποιαδήποτε μεταβολή στην επωνυμία ή στο εταιρικό σχήμα υπάρξει προγενέστερα, δεν μεταβάλει αυτό το κανόνα.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

  • Όλα αυτά τα προϊόντα κατατίθενται για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ (ίδιο ΑΦΜ, διεύθυνση κλπ.) σε ξεχωριστό φάκελο, σαν να είναι ένα ξεχωριστό ταμείο.
  • Έξω από το φάκελο επικολλάται ή συρράπτεται το ειδικό έντυπο που εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα στο τέλος της διαδικασίας του κλεισίματος του μήνα και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του φαρμακείου.

 

Ο Σύλλογος, τέλος, ενημερώνει τους φαρμακοποιούς ότι σταδιακά θα αντιμετωπίζεται κάθε παράληψη ή πρόβλημα και θα γίνεται προσπάθεια απλοποίησης της διαδικασίας, βελτιώνοντας ό,τι αποδεικνύεται παράλογο. Απαιτείται η ανοχή και η βοήθεια όλων, καθώς μια νέα εφαρμογή μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή. Ο Π.Φ.Σ. τονίζει ότι είναι σημαντικό ότι αποκτήθηκε η ύλη που πάντα ζητούσε ο κλάδος, βάσει της επιστημονικής του κατάρτισης, και η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ρόλο στην κοινωνία και κυρίως τη χρησιμότητα του κλάδου απέναντι στους πολίτες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά