Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Χάνει έδαφος η ομοιοπαθητική στη Γερμανία
Οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της γίνονται όλο και εντονότερες
Πόσο ωφέλιμο είναι το γιαούρτι για την καρδιαγγειακή υγεία
Μια μετα-ανάλυση στοιχείων από χιλιάδες ασθενείς


Μπορούν να γίνονται εμβολιασμοί στα φαρμακεία;

13/2/2018 10:25:29 πμ
Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται και τι αναμένεται στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Εντείνεται στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανατίθεται και σε άλλους επαγγελματίες Υγείας –πλην των γιατρών– ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών.


Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: σε εκείνους που συμφωνούν με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία και σε εκείνους που διαφωνούν. Οι υπέρμαχοι της άποψης πως πρέπει να χορηγούνται εμβόλια στα φαρμακεία προβάλλουν το επιχείρημα πως το γερμανικό κράτος πρέπει να αξιοποιήσει τη σχετική εμπειρία άλλων χωρών, όπου οι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν.

Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες εκτιμούν πως δεν πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί στο φαρμακείο, καθώς οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται στη διαδικασία εφοδιασμού, ενώ οι ασθενείς δεν χρειάζονται μια τέτοια υπηρεσία.


Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και παρεμβάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Από το 2015, ο εμβολιασμός στο φαρμακείο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελβετία. Οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται, έπειτα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας αρκετών ημερών. Σε περισσότερα από 500 φαρμακεία, σε 18 καντόνια της χώρας, οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται.


Σε μια σειρά από χώρες, υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα εμβόλια, όπως της γρίπης ή της κνησμώδους εγκεφαλίτιδας, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν από φαρμακοποιούς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Στις συγκεκριμένες χώρες, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο αριθμός των Αμερικανών που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης στο φαρμακείο αυξήθηκε περίπου κατά 25% τη διετία 2015-2016.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, για ενήλικες χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, ο εμβολιασμός στο φαρμακείο είναι εξίσου ασφαλής με εκείνον στο ιατρείο.

Ελλάδα

Η συζήτηση για το θέμα βρίσκεται στα σπάργανα στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί προβάλλουν την ανάγκη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι πρώτες βοήθειες και οι εμβολιασμοί.

Στους σχεδιασμούς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είναι να υπάρξει ένα ταχύρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου να πιστοποιούνται "κλινικοί φαρμακοποιοί". Οι φαρμακοποιοί εισηγούνται, κατά καιρούς, την παροχή παρόμοιων υπηρεσιών έναντι αμοιβής, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας.


Το θέμα αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν πως ο εμβολιασμός και μια σειρά άλλων ενεργειών από την πλευρά των φαρμακοποιών, αποτελούν αντιποίηση επαγγέλματος...


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι φωνές που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της γίνονται όλο και εντονότερες


Σχετικά άρθρα

Το φαρμακείο ως κομμάτι του κοινωνικού συνόλου
Γράφει ο Ανδρέας Καλλιβωκάς, φαρμακοποιός και εκπαιδευτής
Εγκύκλιοι για συμψηφισμούς εισφορών ΕΦΚΑ και ρυθμίσεις οφειλών
Ενημέρωση για τους φαρμακοποιούς
Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών για φαρμακοποιούς
Θα καλύπτουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία