Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μια νέα εποχή για την αυτοφροντίδα και την αυτοθεραπεία

29/8/2016 10:32:45 πμ
Γράφει ο Βασίλης Σερέτης, φαρµακοποιός, πρόεδρος του ΕΦΕΧ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πολύς λόγος γίνεται για τις αλλαγές στο χώρο της πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας. Μύθοι και φόβοι αναρριχώνται γύρω από την απελευθέρωση των φαρµάκων προς πώληση σε χώρους εκτός φαρµακείου, τα ΓΕ.ΔΙ,ΦΑ., την αυτοφροντίδα, την αυτοθεραπεία, καθώς και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., εν γένει.


Νέοι όροι εισέρχονται στην καθηµερινότητα του συστήµατος υγείας, δηµιουργώντας ανακλαστικές αντιδράσεις, χωρίς όµως να αναλύονται µε τρόπο απλό και ρεαλιστικό, τόσο η πρόθεση, όσο και το προσδοκώµενο όφελος.

Ποια είναι λοιπόν η πραγµατικότητα και πόσο υπαρκτοί είναι οι δήθεν φόβοι που εγείρονται για τη δηµόσια υγεία, τις τιµές των φαρµάκων και το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης;


Εκπροσωπώντας το Σύνδεσµο Εταιρειών Φαρµάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) και µετέχοντας στο δηµόσιο διάλογο µε συνέπεια, συνέχεια και ρεαλιστικές προτάσεις, καίριο µέληµά µας ήταν και παραµένει η αναβάθµιση της παρεχόµενης ποιότητας υγείας για τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον πολίτη, είτε ως ασφαλισµένο, είτε ως ιδιώτη καταναλωτή. Αυτόν οφείλουµε να εξυπηρετούµε µέσα από τις δροµολογηµένες αλλαγές και τις δράσεις µας προς τα καινοτόµα σκευάσµατα, τον υγιή ανταγωνισµό και την τιµολογιακή εξοµάλυνση της αγοράς, την ευκολία προσβασιµότητας και διάθεσης, τη συστηµατοποίηση των δράσεων ενηµέρωσης, καθώς και την επέκταση της σχέσης εµπιστοσύνης µε το φαρµακοποιό.


Στο πλαίσιο αυτό όµως, δεν µπορεί να αγνοηθεί ούτε να προσπεραστεί από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις το πανθοµολογούµενο ζητούµενο που έγκειται στη δηµιουργία προϋποθέσεων υγιούς επιχειρηµατικότητας και παροχής κινήτρων προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο της υγείας. Καινοτοµία, αειφόρος ανάπτυξη, βιωσιµότητα, εξωστρέφεια είναι οι λέξεις κλειδιά που δηµιουργούν τις συνθήκες της πολυπόθητης οµαλότητας για τη φαρµακοβιοµηχανία, προσφέροντας ταυτόχρονα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονοµία, στο σύνολό της.


Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις µελέτες είναι συντριπτικά. Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην αυτοφροντίδα, εξοικονοµούνται 6 ευρώ για τη δαπάνη δηµόσιας υγείας, εφόσον δεν πρόκειται µόνο για ιδιωτική δαπάνη, αλλά ταυτόχρονα και για κοινωνική επένδυση. Εξορθολογισµός λοιπόν, προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης και του δηµόσιου συστήµατος υγείας. Ταυτόχρονα, περίπου το 20% των περιπτώσεων που επισκέφθηκαν έναν γιατρό, µπορούσαν να έχουν αντιµετωπίσει την ήπια πάθηση µέσω αυτοθεραπείας, εξοικονοµώντας πόρους από τη δηµόσια υγεία και χρόνο για τους ίδιους. Παρόµοιες έρευνες στη Γαλλία, φανερώνουν πως 8 στους 10 πολίτες χρησιµοποίησαν πρακτικές αυτοθεραπείας µε πλήρη αποτελεσµατικότητα, ενώ δηλώνουν απολύτως ικανοποιηµένοι από τη σχέση τους µε τον φαρµακοποιό τους, ως συµβούλου υγείας και αυτοθεραπείας.


Αυτός είναι άλλωστε ο προσανατολισµός του συστήµατος υγείας µε τις δράσεις αναβάθµισης τόσο της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όσο και του ρόλου του φαρµακοποιού µέσα σε αυτό το υγειονοµικό περιβάλλον.


Ζητούµενο παραµένει η εναρµόνιση µε την ευρωπαϊκή εµπειρία και η προσαρµογή στα ελληνικά δεδοµένα των θετικών αυτών πρακτικών που εξασφαλίζουν ένα βιώσιµο σύστηµα υγείας για τους πολίτες, την κοινωνική ασφάλιση και τη φαρµακοβιοµηχανία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όλοι εµείς στον ΕΦΕΧ επεξεργαστήκαµε και καταθέσαµε τον οδικό χάρτη «µανιφέστο» για τη στρατηγική στη νέα εποχή της αυτοθεραπείας – αυτοφροντίδας, δίνοντας έµφαση στη διαρκή ενηµέρωση προς τους πολίτες, το δεοντολογικό πλαίσιο ορθής τιµολογιακής πολιτικής για τη φαρµακοβιοµηχανία και τη διαρκή εκπαίδευση των φαρµακοποιών, είτε στο πλαίσιο δράσεων δια βίου µάθησης, είτε στο πλαίσιο ενίσχυσης των πανεπιστηµιακών προγραµµάτων σπουδών σχετικά µε την αυτοφροντίδα. Στόχος µας είναι να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του φαρµακοποιού και να θωρακιστεί η σχέση εµπιστοσύνης του µε τον πολίτη.


Στη νέα αυτή εποχή, ο ΕΦΕΧ βρίσκεται στην πρώτη γραµµή των εξελίξεων, µετέχει, προτείνει, ενηµερώνει και κυρίως αναλαµβάνει τοποτηρητής και εγγυητής της οµαλότητας µε το θεσµικό του ρόλο –ως κοινωνικός φορέας– στο µέγεθος που του αναλογεί. Αποτελεί λοιπόν, τη γέφυρα που συνδέει φαρµακοβιοµηχανία, φαρµακοποιούς και πολίτες, µε κοινό τόπο τη διαρκή αναβάθµιση του συστήµατος υγείας.


Ο Βασίλης Σερέτης είναι φαρµακοποιός, πρόεδρος του ΕΦΕΧ και Διευθύνων Σύµβουλος της Olvos Science SA του Οµίλου Galenica

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά