Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Με αποζημίωση ο εμβολιασμός Covid-19 στα φαρμακεία

11/1/2024 10:47:09 μμ
Εφόσον νομοθετηθεί, θα χρειαστεί επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αντλώντας τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εφαρμόζουν τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 στα φαρμακεία, φαρμακοποιοί και κυβέρνηση έθεσαν επί τάπητος το θέμα της ανάπτυξης της αντίστοιχης υπηρεσίας και στην Ελλάδα. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το μεγάλο δίκτυο των φαρμακείων που διαθέτει η χώρα αλλά και η προσωπική σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους ασθενείς, δίνοντας το δικαίωμα να τους προτρέπουν σε ενέργειες πρόληψης.


Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, σίγουρα θα υπάρξει αποζημίωση του φαρμακοποιού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ θα προηγηθεί σύντομη επικαιροποίηση των απαραίτητων οδηγιών που χρειάζονται οι φαρμακοποιοί για να προσφέρουν την υπηρεσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται κανενός είδους επένδυση σε ψυγεία, καθώς στα υπάρχοντα που διαθέτουν τα φαρμακεία (2-8° Κελσίου) τα εμβόλια μπορούν να διατηρηθούν έως 10 εβδομάδες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα χρειαστεί συντονισμός και νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο αντι-Covid-19 εμβολιασμός στα φαρμακεία της επικράτειας.


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, σημείωσε μιλώντας στο f.daily: «Εμείς, όποτε μας ζητήθηκε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, βάλαμε πλάτη. Καταρχάς, το βλέπουμε θετικά, όμως θα πρέπει να μελετηθούν διάφορες παράμετροι, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών». 


Σημειώνεται ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετάσχουν τα φαρμακεία στον εμβολιασμό του κοινού κατά της Covid-19 εξέφρασε χθες ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της Covid-19, ιδιαίτερα των ευάλωτων, πρέπει να γίνει ρουτίνα. Στο πλαίσιο αυτής της ομαλοποίησης, είναι πολιτική μας βούληση να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, τους γιατρούς προφανώς, τα κέντρα υγείας και ει δυνατόν τα ιδιωτικά φαρμακεία». 


Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα φαρμακεία απαιτεί να προηγηθούν συζητήσεις για τεχνικά και ιατρικά θέματα και ότι θα ζητηθεί η βοήθεια των γιατρών. «Φαίνεται ότι είναι εφικτό. Εκείνοι (σ.σ. οι φαρμακοποιοί) το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, τότε, ναι θα το κάνουμε», σημείωσε ο ίδιος. 


Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, συζητήθηκε και η συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η αν. υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, περίπου 1,2 εκατ. εμβολιασμοί έχουν γίνει στα ιδιωτικά φαρμακεία μέχρι τώρα, ενώ το σύνολο των εμβολιασμών έχει φτάσει περίπου στους 2.900.000. Όπως τόνισε η ίδια, είναι νωρίς να κρίνουμε εάν είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη φέτος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου