Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κανένα δημοσιονομικό όφελος από την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού

27/12/2017 12:00:35 μμ
Υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης μίλησε στην τοπική εφημερίδα «rethemnosnews.gr» σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (21/12) και αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.


Καταρχάς ξεκαθαρίζει ότι η πρόθεση για τη θεσμοθέτηση της τροπολογίας αυτής είχε κοινοποιηθεί στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εξηγεί ότι για το σκέλος της τροπολογίας που ρυθμίζει κάποιες ειδικές περιπτώσεις αδειοδοτήσεων των φαρμακείων μέχρι την έκδοση ενός Προεδρικού Διατάγματος, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία αντίρρηση.


Έχουν όμως ισχυρούς ενδοιασμούς και ισχυρή επιχειρηματολογία εναντίον της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, καθώς στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα θα επαναφέρει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταργήθηκε το καλοκαίρι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 


Η επιχειρηματολογία του κλάδου εστιάζει σε 3 σημεία, κατά τον κ. Βαρδιάμπαση:

  1. Στην προστασία της Δημόσιας Υγείας: Η διακίνηση του φαρμάκου θα πρέπει να προστατεύεται και να ρυθμίζεται από το κράτος και η διάθεσή του να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από επιστήμονα, πτυχιούχο πανεπιστημίου, φαρμακοποιό. Σε διαφορετική περίπτωση, η ανεξέλεγκτη διάθεση του φαρμάκου θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
  2. Στα επαγγελματικά δικαιώματα των φαρμακοποιών, που τίθενται σε κίνδυνο με την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
  3. Στα νομικά κεκτημένα: Το Συμβούλιο της Επικρατείας, για τυπικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, έχει ακυρώσει την προηγούμενη υπουργική απόφαση που έδινε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να κατέχουν έως το 80% μίας εταιρείας φαρμακείου, αλλά ήταν απαραίτητη και η συμμετοχή φαρμακοποιού με ποσοστό τουλάχιστον 20%».

Χωρίς δημοσιονομικό όφελος η είσοδος των ιδιωτών στο επάγγελμα

Ο κ. Βαρδιάμπασης τόνισε ότι: «από καμία μελέτη κανενός οργανισμού πουθενά και ποτέ δεν αποδεικνύεται ότι η δυνατότητα ιδιωτών να ανοίγουν φαρμακεία, θα προσφέρει το οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος. Ποιο λοιπόν είναι το όφελος που θα προκύψει για τη χώρα μας, που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων ανά μονάδα πληθυσμού; Εμείς εδώ έχουμε ένα φαρμακείο ανά 9 χιλιάδες κατοίκους, ενώ αντίστοιχα στη Δανία είναι ένα φαρμακείο ανά 80 χιλιάδες κατοίκους. Γιατί δεν ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού στη Δανία κι ανοίγει στην Ελλάδα; Το άνοιγμα του επαγγέλματος στην Ελλάδα δεν αναμένουμε να φέρει κάτι. Αντίθετα και σύμφωνα με μελέτες που έχουμε στα χέρια μας, υπονομεύεται η δημόσια υγεία».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου