Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Καλύτερη η διαχείριση υπερχοληστερολαιμίας στα φαρμακεία

14/11/2023 10:39:09 μμ
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κρίσιμος αποδεικνύεται ο ρόλος του φαρμακοποιού στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. 


Ειδικότερα, έγινε σύγκριση μεταξύ ατόμων που επισκέφτηκαν συνήθη κέντρα συνταγογράφησης με άτομα που παραπέμφθηκαν αυτόματα σε υπηρεσία λιπιδαιμικού ελέγχου σε φαρμακεία λόγω παραγόντων κινδύνου. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να συνταγογραφηθεί η κατάλληλη δόση στατίνης στους ασθενείς που έχρηζαν αγωγής ήταν 6 φορές περισσότερες σε σύγκριση με τη συνταγογράφηση στο ιατρείο.


Πιο αναλυτικά, στη μελέτη συμμετείχαν 1950 πιθανοί ασθενείς, με τους μισούς να εντάσσονται στην ομάδα των φαρμακείων και τους άλλους μισούς να ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο συνταγογράφησης. Στην ομάδα των φαρμακείων, το 31,6% έλαβε συνταγή με στατίνη σε σύγκριση με το 15,2% της δεύτερης ομάδας. Επιπλέον στο 24,8% των ασθενών του φαρμακείου, η αγωγή συνταγογραφήθηκε στην κατάλληλη δόση έναντι του 7,7% στα συνήθη κέντρα συνταγογράφησης.


Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έχει καταγραφτεί μείωση των συνταγών με στατίνες ή συνταγογράφηση πολύ χαμηλών δόσεων, διότι οι γιατροί δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο να συζητήσουν με τους ασθενείς για θέματα πρόληψης. Αντιθέτως φαρμακοποιοί που παρέχουν τη σχετική υπηρεσία, ενημερώνονται για τους παράγοντες κινδύνου κάθε ατόμου, συζητούν τα οφέλη της έναρξης αγωγής με στατίνη και συνταγογραφούν τα φάρμακα, όταν κρίνεται απαραίτητο και βάσει κατευθυντήριων οδηγιών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου