Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση φαρμακοποιών και ΕΟΦ

16/3/2018 7:59:06 πμ
Πολλά φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά και δεν μπορούν να αντικατασταθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε η συνάντηση της Διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) με την πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο Ηλία Γιαννόγλου, για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.


Το προεδρείο του Π.Φ.Σ. κατέθεσε επίσημα στοιχεία ελλείψεων και κατήγγειλε την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών να προμηθεύουν τα φάρμακά τους σε ελάχιστες ποσότητες στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του Π.Φ.Σ., σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου.


Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, ενώ η Πολιτεία και ο Ε.Ο.Φ. οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς. «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται», ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης. «Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες, κατά διαστήματα, κλείνουν τη στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.


Τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες από αυτές, τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

 

Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δύο και τρεις φορές.


Πέραν όμως της ταλαιπωρίας, η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου.


Ο Ε.Ο.Φ. οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών, επισημαίνουν τα μέλη του Π.Φ.Σ.


Δείτε εδώ τα 202 φάρμακα που λείπουν από την αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά