Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η υγεία των μεταναστών στο μικροσκόπιο Ελλήνων ερευνητών

18/7/2014 12:03:15 μμ
Πρωτιά για την έρευνά τους στην υγεία των μεταναστών απέσπασαν Έλληνες επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες μετανάστες από την αφρικανική ήπειρο –παρότι έδειχναν υγιείς– είχαν, σε ποσοστό 7%, διπλή ή τριπλή προσβολή από παράσιτα που μεταδίδονται από το χώμα, έναντι του 1,25% που ισχύει για τους μόνιμους κάτοικους της χώρας.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η ερευνητική εργασία του μικροβιολόγου και ταμία της Ελληνικής Εταιρείας Ταξιδιωτικής Ιατρικής δρ. Κ. Βασάλου και της ομάδας του, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο για την καλύτερη προφορική ερευνητική εργασία στο 5ο βορειο-ευρωπαϊκό Συνέδριο της Ταξιδιωτικής Ιατρικής (NECTM5) στη Νορβηγία.

 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους κινδύνους δημόσιας υγείας που ενδεχομένως να προέκυπταν από παράσιτα μεταναστών από την Αφρική, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών.

 

Σύμφωνα με τη βραβευμένη έρευνα, εκτιμάται ότι η μετάδοση γίνεται στη χώρα καταγωγής των φορέων Αφρικανών μεταναστών, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι με την εφαρμογή βασικών ιατρικών εξετάσεων για παρασιτικές λοιμώξεις του εντέρου συμβάλλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Πρόκειται για μια απλή, αλλά αποτελεσματική μέθοδο, καθώς το διαγνωστικό τεστ είναι γρήγορο, ανώδυνο και ανέξοδο», δήλωσε σχετικά ο δρ. Βασσάλος.

 

Η ελληνική μελέτη έδειξε ότι οι εν λόγω λοιμώξεις δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της χώρας που φιλοξενεί μετανάστες. «Η λιτή διαχείριση», όπως τόνισε ο ερευνητής, «μπορεί να χρησιμεύσει ως στρατηγική που θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα υγείας των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα για να ζήσουν και να εργαστούν».

 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον δρ. Κ. Βασσάλο και από ερευνητές από το τμήμα Ταξιδιωτικής Ιατρικής – Παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, την τελευταία πενταετία, σε 427 μετανάστες, που μόλις είχαν φθάσει στη χώρα μας από τη Αφρική και άλλους 720 μετανάστες που ζουν πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"