Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών

28/3/2024 9:17:48 πμ
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Καθώς η σεμαγλουτίδη -το νέο trend αδυνατίσματος- βρίσκεται έντονα στο προσκήνιο, οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν τους χρήστες να είναι προσεκτικοί με τις φτηνές προσφορές στο διαδίκτυο, καθώς μπορεί να είναι ψεύτικες και να οδηγήσουν σε χρηματικές απώλειες και κλοπή δεδομένων. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν μια ανησυχητική τάση με phishing ιστοσελίδες που προσφέρουν το περίφημο φάρμακο για την απώλεια βάρους σε καταναλωτές που δίνουν τη «μάχη των κιλών».


Όλα άρχισαν όταν το φάρμακο για τον διαβήτη παρατηρήθηκε ότι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην καταστολή της όρεξης, οδηγώντας celebrities -και κατά συνέπεια και το κοινό τους- να το αγοράσουν. Η τάση που δημιουργήθηκε από τους celebrities υποκίνησε πλήθος από άτομα που επιθυμούν να αδυνατίσουν να αγοράσουν το φάρμακο, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση κατά 58%... και σε αντίστοιχη αύξηση της τιμής του. 


Οι ειδικοί της Kaspersky έχουν ανακαλύψει μια σειρά από απάτες phishing που απευθύνονται σε ανθρώπους που ελπίζουν να χάσουν γρήγορα κιλά όπως οι αγαπημένοι τους celebrities, αλλά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την ολοένα και πιο υψηλή τιμή του. Οι απατεώνες δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες με χαμηλού κόστους σκευάσματα σεμαγλουτίδης, και προτρέπουν τα ανυποψίαστα θύματα να συμπληρώσουν μια φόρμα, παρέχοντας προσωπικά δεδομένα, όπως όνομα, διεύθυνση και τραπεζικές πληροφορίες. Τα scam sites είναι δύσκολο να διακριθούν από τις υπόλοιπες ιστοσελίδες αγορών ώστε να μπορούν εύκολα να «παγιδεύσουν τη λεία» τους.

Καλοστημένες απάτες

Είναι ενδεικτικό πως μία από τις σελίδες phishing που προσφέρει τα φάρμακα προς πώληση προσφέρει παράλληλα στα υποψήφια θύματα να εγκαταστήσουν μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα βοηθούσε στην παρακολούθηση της προόδου. Άλλοι ανυποψίαστοι αγοραστές που εξαπατήθηκαν είναι πιθανό να χάσουν χρήματα, πληρώνοντας για ένα ψεύτικο προϊόν ή ακόμα και για να μη λάβουν απολύτως τίποτα. Επιπλέον, το πιο ανησυχητικό είναι ότι μπορεί να δώσουν κατά λάθος το όνομα, τη διεύθυνση, τις τραπεζικές τους πληροφορίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε έναν αδίστακτο εγκληματία. 


«Ανακαλύψαμε μια ανησυχητική τάση με παραπλανητικές σελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται έγκυρες προσφορές της σεμαγλουτίδης, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι χρήστες να πέφτουν θύματα οικονομικών απωλειών και παραβίασης δεδομένων. Πιστεύουμε ότι το να ρίξουμε φως σε αυτό το ζήτημα είναι αναγκαίο για τη διαφύλαξη της ευημερίας και της ασφάλειας των καταναλωτών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου απονομής των βραβείων, όταν πολλές διασημότητες αναμένεται να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις όπως τα Όσκαρ έχοντας πρόσφατα χάσει βάρος λόγω του φαρμάκου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αγορά μιας τέτοιας θεραπείας θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω αυθεντικών φαρμακευτικών δικτύων και με συνταγογράφηση», δήλωσε η Olga Svistunova, security expert της Kaspersky.


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου