Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία

15/3/2024 3:20:58 πμ
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υποχρεωτική καθίσταται από τις 13 Μαΐου 2024 η τήρηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τις βιομηχανίες και το λιανεμπόριο και με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα. Η σχετική απόφαση, η οποία αφορά και το σύνολο των φαρμακείων, είναι υποχρεωτική και μάλιστα θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της σχετικής νομοθεσίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης χρόνου του χρόνου εργασίας, δηλαδή της άμεσης καταγραφής της πραγματικής έναρξης και λήξης της απασχόλησης των εργαζομένων.


Συνοπτικά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραλάβουν από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης έναν μοναδικό κωδικό (qr code) και μια εφαρμογή καταγραφής τους χρόνου εργασίας που θα συνδέεται με κάθε τερματικό ωρομέτρησης. Ο εργαζόμενος θα χτυπάει την «κάρτα» του σε κάθε είσοδο και έξοδο από τον χώρο εργασίας του και αυτόματα αυτές οι σημάνσεις θα ενημερώνουν το λογιστήριο αλλά και το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται αντιστοίχιση των στοιχείων της κάρτας με τα δηλωμένα ωράρια των εργαζομένων αλλά και με το ψηφιακό αρχείο αδειών για να διαπιστώνονται όλες οι αποκλίσεις που δύναται να επιφέρουν κυρώσεις στους εργοδότες, θα δημιουργείται αυτόματα η Απολογιστική Δήλωση που θα διορθώνει κάθε απόκλιση και θα γίνεται ο υπολογισμός μισθοδοσίας των εργαζομένων με βάση την πραγματική τους εργασία.

Ποιοι εργαζόμενοι περιλαμβάνονται

Η απόφαση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αφορά το σύνολο του προσωπικού (εξαρτημένη σχέση ή δανειζόμενο) που απασχολείται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης. Δεν περιλαμβάνει όμως τα Διευθυντικά Στελέχη.

Σημεία που χρήζουν προσοχής

Τα πιο συχνά προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και ελέγχου είναι η ύπαρξη ορφανών χτυπημάτων, τα λανθασμένα χτυπήματα, όπως για παράδειγμα είσοδος αντί για έξοδος αλλά και να θεωρείται υπερεργασία η υπέρβαση ωραρίου λόγω προγενέστερης εισόδου ή μεταγενέστερης εξόδου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου