Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Γνωρίζετε ποιες είναι οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου;

6/3/2017 1:49:49 μμ
Πότε πρέπει να επισκεφτεί μια γυναίκα το γυναικολόγο της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 30% περίπου των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας μπορεί να εμφανίσει ή να εμφανίζει κατά καιρούς διαταραχή του εμμήνου κύκλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαταραχές αυτές δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει λεπτομερής διερεύνηση και να ληφθούν άμεσα μέτρα, σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο δρ Ιωάννη Π. Βασιλόπουλο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι ότι η συνήθης και φυσιολογική εμμηνόρροια διαρκεί για 4-7 ημέρες και έρχεται ανά 28 ημέρες (έμμηνος κύκλος), αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται φυσιολογικοί οι κύκλοι 21-35 ημερών.

Ποιες είναι οι διαταραχές του κύκλου;

  • Η εμμηνόρροια εμφανίζεται νωρίτερα από τις 21 ημέρες ή αργότερα από τις 35 ημέρες.
  • Η γυναίκα «χάνει» τρεις ή περισσότερες περιόδους στη σειρά, χωρίς να είναι έγκυος, να θηλάζει ή να έχει μπει στην κλιμακτήριο (αμηνόρροια).
  • Η εμμηνόρροια είναι πολύ πιο έντονη ή λιγότερο έντονη από το σύνηθες.
  • Η εμμηνόρροια διαρκεί για περισσότερο από 7 ημέρες.
  • Η εμμηνόρροια συνοδεύεται από πόνο, κράμπες, ναυτία ή έμετο (δυσμηνόρροια).
  • Η γυναίκα έχει αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των εμμήνων ρύσεων, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά το σεξ.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τις διαταραχές;

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, διάφορες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα, άλλοτε αθώες, όπως μια εγκυμοσύνη ή ορμονικές διαταραχές, και άλλοτε πιο σοβαρές, όπως λοιμώξεις, κακοήθειες, νοσήματα, τραυματισμούς και λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Πολύ συνηθισμένες αιτίες είναι το έντονο στρες και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια πολλών κιλών, οι ακραίες δίαιτες, η υπερβολικά έντονη γυμναστική (η αμηνόρροια είναι πολύ συχνή στις αθλήτριες), μία ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαταράξει τη ρουτίνα της γυναίκας.

Ρόλο μπορεί να παίξει και η έναρξη ή η διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών (μπορεί να απαιτηθούν έως και έξι μήνες μετά τη διακοπή τους μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος τους), καθώς και ιατρικά προβλήματα, όπως τα ινομυώματα και οι πολύποδες της μήτρας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρογενής ανορεξία και βουλιμία).

Πιθανές αιτίες επίσης είναι η λήψη στεροειδών ή αντιπηκτικών φαρμάκων, οι αιμορραγικές διαταραχές, τα νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός), οι διαταραχές της υπόφυσης του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού ή ακόμα και οι καρκινικοί όγκοι των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι πρώτες εξετάσεις που συνιστώνται συνήθως είναι υπερηχογραφικός έλεγχος και τεστ Παπανικολάου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως αιματολογικές (για να αποκλείσει π.χ. το ενδεχόμενο αναιμίας και άλλων ιατρικών διαταραχών), καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος (για να αποκλείσει το ενδεχόμενο λοίμωξης), βιοψία ενδομητρίου (για τη διάγνωση ενδομητρίωσης, ορμονικών διαταραχών ή καρκίνου) κ.λπ.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί η γυναίκα στο γιατρό;

  • Πονάει πολύ στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή μεταξύ των περιόδων.
  • Έχει ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία (χρειάσθηκε να αλλάξει σερβιέτα ή ταμπόν κάθε ώρα και επί 2 ή 3 συνεχόμενες ώρες) ή αποβάλλει ασυνήθιστα μεγάλα πήγματα αίματος.
  • Έχει μη φυσιολογικό κολπικό έκκριμα ή έκκριμα που μυρίζει άσχημα.
  • Αναπτύξει υψηλό πυρετό.
  • Η εμμηνόρροια διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.
  • Έχει κολπική αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων ή μετά την κλιμακτήριο.
  • Η εμμηνόρροια έχει γίνει πολύ ακανόνιστη, ενώ έως πρότινος είχε ομαλό έμμηνο κύκλο.
  • Έχει ναυτία ή έμετο στη διάρκεια της εμμηνόρροιας.
  • Έχει συμπτώματα συνδρόμου τοξικού σοκ, όπως πυρετό πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου, έμετο, διάρροια, τάση λιποθυμίας ή ίλιγγο. Το σύνδρομο αυτό είναι μία σπάνια εκδήλωση έπειτα από μόλυνση και έχει παρατηρηθεί π.χ. σε γυναίκες που φορούσαν το ίδιο ταμπόν για πολύ περισσότερες ώρες απΆ όσο έπρεπε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν προϊόντα περιόδου & συμβουλευτική θα παρέχονται από φαρμακοποιούς το 2024
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους