Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Givmed: Δωρεάν εφαρμογή για την αξιοποίηση περισσευούμενων φαρμάκων

17/10/2016 11:43:46 πμ
Δώρισε εύκολα τα φάρμακα που δεν τα χρειάζεσαι σε συνανθρώπους σου που τα έχουν ανάγκη!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιούργησε την εφαρμογή Givmed, η οποία δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες από φάρμακα (κοινωνικά φαρμακεία, ΜΚΟ) με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα!


Πώς; Κατεβάζουμε την εφαρμογή σε iOS ή Android, δωρεάν, καταχωρίζουμε τα φάρμακα που μας περισσεύουν σκανάροντας απλώς το barcode που βρίσκεται στο κουτί (ή γράφοντας τον κωδικό τους) και επιλέγοντας εάν επιθυμούμε να τα δωρίσουμε άμεσα ή λίγους μήνες πριν από τη λήξη τους. Αυτόματα γίνεται σύνδεση με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα κοινωνικά φαρμακεία και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιλέγουμε πώς θέλουμε να φτάσει η δωρεά μας στον επωφελούμενο φορέα (μπορούμε να τα μεταφέρουμε μόνοι μας ή να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο του Givmed). Παράλληλα, η εφαρμογή δίνει και τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο προσωπικό μας φαρμακείο online, καθώς έχουμε καταχωρίσει τα φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και τις ημερομηνίες λήξης τους, ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα όταν επισκεπτόμαστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό μας να θυμόμαστε τι έχουμε ήδη σε απόθεμα.


Μέσα σε μόνο λίγους μήνες, το Givmed έχει δικτυώσει 2.694 κουτιά φαρμάκων αξίας 9.789 ευρώ!


Το Givmed -με το μότο: "Share medicine - Share life"- διακρίθηκε στο φετινό Social Impact Award με το βραβείο της κριτικής επιτροπής! Ο θεσμός του Social Impact Award ήρθε στη χώρα μας πριν τρία χρόνια με στόχο την προβολή ιδεών που θα αλλάξουν το σύνολο της κοινωνίας και θα δώσουν λύσεις εκεί που η πολιτεία και άλλοι θεσμοί δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα.


Η ιδέα προέκυψε έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα, όπως περιγράφεται στο healthview.gr. Πριν από πέντε χρόνια, ο Θανάσης Βράτιμος, σήμερα Business & Product Developer της Givmed, έχασε έναν κοντινό του άνθρωπο. «Αυτό με έφερε αντιμέτωπο με μερικές δεκάδες κουτιά φαρμάκων. Κάποια ήταν πολύ ακριβά και ζωτικής σημασίας, άλλα ήταν καθημερινά. Όλα όμως ήταν σίγουρα σημαντικά για κάποιους». Ύστερα από σχετική έρευνα στην πόλη του, την Τρίπολη, τα φάρμακα έφτασαν σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Τότε σκέφτηκε: «Γιατί κάτι τέτοιο να είναι τόσο χρονοβόρο και δύσκολο;». Μην πετάτε λοιπόν στα σκουπίδια τα φάρμακα που σας περισσεύουν. Απλά... δικτυώστε τα!

Στατιστικά

Σύμφωνα με στοιχεία του healthview.gr, κάθε Έλληνας αγοράζει περί τα 45 κουτιά φαρμάκων το χρόνο. Εκτιμάται ότι περίπου το 10%-15% περισσεύει. Ενδεικτικό είμαι ότι μόνο μέσω των ειδικών κάδων που έχουν στηθεί στα φαρμακεία για τη συλλογή ληγμένων οικιακών φαρμάκων, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας έχει συλλέξει την τελευταία διετία περί τους 200 τόνους περισσευούμενων φαρμάκων (500 τόνους από το 2012 οπότε άρχισε να τρέχει το πρόγραμμα).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»