Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γερμανία: Όχι στις αποστολές φαρμάκων από άλλες χώρες

31/10/2016 9:57:49 πμ
Η Γερμανία «προστατεύει» τη διατίμηση στο φάρμακο έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αναστάτωση έχει προκαλέσει σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κρατική διατίμηση φαρμάκων δεν είναι απαραίτητη για αποστολές φαρμάκων στη Γερμανία από το εξωτερικό.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από φαρμακεία χωρών του εξωτερικού, όπου τα ίδια σκευάσματα διατίθενται με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις ώστε το φάρμακο να μην είναι διατιμημένο είδος και να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες εταιρείες να δράσουν ολιγοπωλιακά.

Η δε απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί δεδικασμένο, με αποτέλεσμα ανάλογες πρακτικές να μπορούν υπό προϋποθέσεις να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να προστατεύσει την κρατική διατίμηση στο φάρμακο και σύμφωνα με πληροφορίες από το «farmakopoioi.blogspot», παρεμβαίνει άμεσα με νομοσχέδιο στη Βουλή που θα απαγορεύει την αποστολή φαρμάκων στη Γερμανία. Έτσι, το φάρμακο παραμένει κοινωνικό αγαθό και θα πωλείται παντού σε όλη την επικράτεια στην ίδια τιμή προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων για τη Δημόσια Υγεία.

Πώς προέκυψε η απόφαση

Σύμφωνα με το iatronet.gr, η σύσταση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου προέκυψε έπειτα από διαμάχη της γερμανικής οργάνωσης αυτοβοήθειας «Deutsche Parkinson Vereinigung» και της γερμανικής ένωσης κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού «Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs».

Η γερμανική οργάνωση αυτοβοήθειας συνήψε σύμβαση με το ολλανδικό φαρμακείο ταχυδρομικών πωλήσεων DocMorris. Σε αυτή, προβλέφθηκε σύστημα μπόνους, από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν τα μέλη της, όταν αγοράζουν από το φαρμακείο αυτό φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Η γερμανική ένωση κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού υποστήριξε ότι το εν λόγω σύστημα μπόνους παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ενιαία τιμή πώλησης από τα φαρμακεία των σκευασμάτων που χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή. Έκανε αγωγή, η οποία δικαιώθηκε πρωτοδίκως από το δικαστήριο του Ντίσελντορφ.

Η οργάνωση αυτοβοήθειας προσέφυγε στο ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Ντίσελντορφ, το οποίο υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτηση προδικαστικής απόφασης σχετικά με το αν ο καθορισμός ενιαίας τιμής για την πώληση, από τα φαρμακεία, φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση χορηγούμενων μόνο με ιατρική συνταγή, είναι συμβατός με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προκύπτει ότι η επίμαχη ρύθμιση συνιστά μη δικαιολογημένο περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων.

Το επιχείρημα είναι ότι η επιβολή ενιαίας τιμής πώλησης πλήττει περισσότερο τα φαρμακεία που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη, πράγμα που ενδέχεται να δυσχεράνει περισσότερο την πρόσβαση των προϊόντων προελεύσεως άλλων κρατών μελών στη γερμανική αγορά, σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι για τα φαρμακεία τρίτων χωρών, οι ταχυδρομικές πωλήσεις αποτελούν σημαντικό, ενδεχομένως δε και το μοναδικό, μέσο πρόσβασης στη γερμανική αγορά.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου