Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φ.Σ. Πειραιά: Σε κινητοποιήσεις αν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων

30/1/2024 8:30:59 μμ
Έχουν ήδη αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου το καλοκαίρι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με κινητοποιήσεις απειλούν οι φαρμακοποιοί του Πειραιά σε περίπτωση που δεν λυθεί οριστικά το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη αποφασιστεί από τις 27 Ιουνίου 2023 κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους. Στην ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Πειραιά απευθύνεται καταρχάς προς τους πολίτες, τονίζοντας πως «ο φαρμακοποιός ήταν ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ σας και ΠΟΤΕ απέναντί σας. Οι ελλείψεις των φαρμάκων που σας ταλαιπωρούν είναι ευθύνη άλλων και ΟΧΙ του φαρμακοποιού σας που για να σε εξυπηρετήσει η εργασιακή του καθημερινότητα έχει γίνει αφόρητη».

Οι αιτίες των ελλείψεων

«Για τις ελλείψεις φαρμάκων την ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που αδιαφορούν και δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια ή αδυνατούν να διαχειριστούν συγκεκριμένες παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων είναι οι εξαγωγές χονδρεμπόρων», τονίζεται ενώ αναφέρεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από τις πιέσεις και την προσπάθεια φαρμακοποιών και κυβέρνησης, υπήρξε όχι μόνο απαγόρευση εξαγωγής μεγάλου αριθμού φαρμάκων αλλά και δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των αποθεμάτων για να μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση και έλεγχος της αγοράς. «Στο διάστημα αυτό παρά τις προσπάθειες από την πλευρά χονδρεμπορίου-εξαγωγέων με σκοπό την αποτυχία του μέτρου, η ελληνική αγορά είχε αρχίσει να ομαλοποιείται». Ο Σύλλογος δηλώνει αντίθετος στην άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών 135 σκευασμάτων και εκτιμά πως σύντομα θα προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας.

Ο ΦΣΠ κατηγορεί για λαϊκισμό τους φαρμακαποθηκάριους

«Πνεύμα δε λογικής και σκεπτικισμού πρέπει να πρυτανεύσει απέναντι σε δηλώσεις λαϊκισμού, όπως αυτές του Συλλόγου Φαρμακοαποθηκάριων που ξεπερνούν κάθε όριο. Ειδικότερα, αναφορικά με τις δηλώσεις τους περί "…επαγγελματικής ομάδας που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα…", έχουμε χρέος να σας παραπέμψουμε στο άρθρο 51 του νόμου 4999/7-12-2022 περί "προμήθειας κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία". Επομένως, η επαγγελματική ομάδα στην οποία αναφέρονται είναι αυτή των φαρμακοποιών, τη σύννομη δράση των οποίων αμφισβητούν.


Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η ηγεσία του τότε υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν έκανε τη χάρη στους φαρμακοαποθηκάριους να τους εκχωρήσει το δικαίωμα προμήθειας φαρμάκων σε πλοία, όπως προσπάθησαν μέσω της από 29-12-2021 ανακοίνωσης του ΕΟΦ, αλλά και με τον άνω νόμο τακτοποίησε την όποια εκκρεμότητα ταλάνιζε τα φαρμακεία-προμηθευτές σχετικά με τη διάθεση αντιβιοτικών και ναρκωτικών». Τέλος ζητούν οι κατηγορίες περί «παραπληροφόρησης και τρομολαγνείας» να αποκατασταθούν και να μπει ένα τέλος στη «διαστρέβλωση της αλήθειας στο βωμό του κέρδους».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια κατηγορία προϊόντων με αυξημένη ζήτηση
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας