Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εποχική γρίπη: Τα ερωτήματα του ασθενή, οι απαντήσεις του φαρμακοποιού

21/11/2023 11:06:11 μμ
Με τη βοήθεια της f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όσο τα περιστατικά εποχικής γρίπης αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα και τα αιτήματα του κοινού που ζητούν απαντήσεις και ενημέρωση στο φαρμακείο, τον πρώτο σταθμό της Α΄βάθμιας φροντίδας υγείας των ασθενών.

Ο φαρμακοποιός επομένως οφείλει και πρέπει να πληροφορήσει άμεσα και έγκυρα τον ασθενή/πελάτη του για την αποτελεσματική πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, παρέχοντας ανάλογα και τα κατάλληλα προϊόντα υγείας που διαθέτει. Θα το κάνει χρησιμοποιώντας πρώτα απ όλα την επαγγελματική εμπειρία του, ενώ μπορεί να συμβουλευτεί και τον πολύτιμο επιστημονικό του «βοηθό», την f-anazitisi και ειδικά τη θεματική της ενότητα: «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση».

 

Στην καρτέλα της ενότητας για τη γρίπη, θα βρει όλα τα στοιχεία σχετικά με τη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος από τον ιό της γρίπης (Influenzavirus), σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα:

  • τους διαφορετικούς τύπους γρίπης,
  • τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Ελλάδα,
  • τους τρόπους μετάδοσης της νόσου,
  • τα διαγνωστικά εργαλεία για την ταυτοποίηση της γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των τεστ ανίχνευσης αντιγόνων κατά των ιών της γρίπης Α και Β (rapid test).

Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα ενημερωθεί διεξοδικά για τα παρακάτω:

√ Τα αιφνίδια συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής όταν νοσεί από κάποιο στέλεχος του ιού της γρίπης, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό/ πυρετό με ρίγη
  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Ρινική καταρροή/βουλωμένη μύτη
  • Μυαλγία
  • Κεφαλαλγία
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Εμέτους και διάρροια (συχνότερα στον παιδιατρικό πληθυσμό).

√ Τα σημεία σοβαρότητας που ίσως οδηγήσουν στην πρόταση για την παραπομπή του ασθενή σε ιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας, καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές και απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή επιπλοκές.


√ Τα μέτρα πρόληψης, στα οποία κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα διαθέσιμα εμβόλια στην ελληνική φαρμακευτική αγορά (Vaxigrip Tetra, Fluarix Tetra, Flucelvax Tetra, Influvac sub-unit Tetra, Efluelda, Fluad Tetra).

 

√ Τα μέτρα αντιμετώπισης*, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να μπορούν να χορηγηθούν:

  • παυσίπονα/αντιπυρετικά (Paracetamol, Ibuprofen)
  • αντιβηχικά (Butamirate)
  • βλεννολυτικά (Ambroxol, Acetylcysteine, Carbocisteine)
  • βρογχοδιασταλτικά (Salbutamol) και ρινικά αποσυμφορητικά (Xylometazoline), για την ανακούφιση των συμπτωμάτων
  • αντιιικά φάρμακα (Zanamivir, Oseltamivir), ύστερα από ιατρική συμβουλή και συνταγογράφηση
  • βότανα και φυτικά σκευάσματα για την ανακούφιση του ασθενή (Βιταμίνες C,D,Ε, Ψευδάργυρος, Εχινάκεια, Σκόρδο, Σελήνιο, Ginseng, Μέλι, Ευκάλυπτος, Πρόπολη, Αλθαία, Πεντάνευρο, Χαμομήλι)

 * Ας σημειωθεί, ότι όλα τα στοιχεία των σκευασμάτων που προτείνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, αναλύονται διεξοδικά στην ενότητα «Το φάρμακο με ματιά», στην οποία ο φαρμακοποιός μεταφέρεται άμεσα με ένα απλό «κλικ». Ενώ και οι εναλλακτικές θεραπείες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, δρόγες) παρουσιάζονται εκτεταμένα στη θεματική ενότητα «Συμπληρώματα Διατροφής». 


Η γρίπη είναι ένα από τα 120 παθολογικά περιστατικά της θεματικής ενότητας «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση» της f-anazitisi, η οποία παρακολουθεί τα ιατρικά ζητήματα της επικαιρότητας, παρέχοντας άμεσα γνώση, ενημέρωση και την κατάλληλη σε κάθε περίπτωση συμβουλή στον φαρμακοποιό σε ότι αφορά θέματα της καθημερινής φαρμακευτικής πρακτικής.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω του προγράμματος ΕΚΕ «Πρόληψη»






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου