Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Είναι ασφαλές το κινεζικό σκεύασμα JK-05 στον ιό Έμπολα;

29/10/2014 10:27:32 πμ
Σοβαρές επιφυλάξεις από κορυφαίους επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

 


Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν κορυφαίοι επιστήμονες για το σκεύασμα της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sihuan Pharmaceutical, το οποίο φέρεται να καταπολεμά τον ιό Έμπολα.


Ο Γιόνας Σμιτ-Κανάσιτ ο οποίος διευθύνει το Τμήμα Διάγνωσης Επιδημιών στο Ινστιτούτο Bernhard Nocht στο Αμβούργο παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle σχετικά με το σκεύασμα JK-05 της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Sihuan Pharmaceutical, επισημαίνοντας τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχει για την ανθρώπινη υγεία. Στην ερώτηση πώς εκτιμά το φάρμακο, απαντά:


«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς. Δεν έχουμε στοιχεία. Αυτά που γνωρίζουμε είναι από τον τύπο ή από ανακοινώσεις της Κίνας. Αλλά δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά. Όλα όσα δημοσιεύονται τώρα είναι πολύ αμφιλεγόμενα. Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε ότι μπορεί να πρόκειται και για ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Όσο όμως δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες, δεν μπορεί κανείς να το αξιολογήσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν πιστεύω για παράδειγμα ότι η Κίνα έκανε πειράματα σε ζώα, κάτι που θα ήταν πολύ σημαντικό για να δούμε την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες του φαρμάκου».

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στον τύπο ότι χιλιάδες σκευάσματα από αυτό το πειραματικό φάρμακο διοχετεύθηκαν στις περιοχές που σημειώνεται έξαρση του Έμπολα. Ο Γιόνας Σμιτ-Κανάσιτ λέει σχετικά:


«Δεν μπορούμε έτσι απλά να μοιράζουμε χάπια. Θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καταρχάς χρειάζονται τα φάρμακα για το δικό τους προσωπικό. Δεν μπορούμε όμως έτσι απλά να μοιράζουμε φάρμακα στους ανθρώπους στη Γουινέα, την Σιέρα Λεόνε ή τη Λιβερία. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Πρέπει να το αρνηθούμε! Δεν έχουμε τα στοιχεία για να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση εάν πράγματι δεν υπάρχει το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο σχετικά με το φάρμακο JK-05, ο Γιόνας Σμιτ-Κανάσιτ είναι κάθετος:


«Το φάρμακο αυτό παρασκευάσθηκε σε συνεργασία με τον κινεζικό στρατό και εγώ προσωπικά δεν έχω δει σε καμία επιστημονική τράπεζα δεδομένων στοιχεία για το πώς δοκιμάστηκε αυτό το φάρμακο. Δοκιμάστηκε σε κύτταρα; Μολύνθηκαν πίθηκοι με τον ιό Έμπολα και μετά τους χορηγήθηκε το φάρμακο; Δοκιμάστηκε σε ποντίκια; Δεν έχουμε στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να δημοσιεύονται σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Όσο δεν έχουμε τα στοιχεία, δεν μπορούμε να μοιράζουμε φάρμακα στη Δυτική Αφρική».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό