Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Είμαστε "μακαρονάδες" και… καλά κάνουμε!

1/3/2017 11:08:25 πμ
Γνωρίζετε πόσο υγιεινά είναι τα μακαρόνια;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα υποστηρίζει αυτό που θέλουν να ακούσουν όλοι οι «μακαρονάδες»: Οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά έχουν συνολικά πιο ποιοτική διατροφή συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν!

Αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση στοιχείων μιας 11ετούς (από το 2001 έως το 2012) αμερικανικής έρευνας για την υγεία και τη διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey NHANES) σε Αμερικανούς άνω των 19 ετών, οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ζυμαρικά έχουν θετικά διατροφικά πρότυπα στη διατροφή τους συγκριτικά με εκείνους που δεν τα καταναλώνουν τακτικά.

 

Η ποιότητα διατροφής μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το δείκτη USDA's Healthy Eating Index-2010 (που συγκρίνει τη διατροφή των ατόμων με τις διατροφικές οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ). Η κατανάλωση ζυμαρικών ορίστηκε ως κατανάλωση όλων των ποικιλιών ξηρών ζυμαρικών/νουντλς που παρασκευάζονται μόνο με σιτάρι, χωρίς αβγά.

Πόσο υγιεινά είναι τα μακαρόνια;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

  • Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ζυμαρικά προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως είναι το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο καθώς και φυτικές ίνες.
  • Οι "μακαρονάδες" έχουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων συγκριτικά με εκείνους που αποφεύγουν τη μακαρονάδα.

 

 

Τέλος, τα ζυμαρικά φαίνεται πως αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή μας γιατί έχουν χαμηλό νάτριοδεν έχουν χοληστερόλη, ενώ –κυρίως τα ολικής αλέσεως– έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνουν αργά ενέργεια στον οργανισμό χωρίς να προκαλούν αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου.

 

«Οι νέες διατροφικές οδηγίες στις ΗΠΑ για το 2015-2020 ενθαρρύνουν την κατανάλωση των ζυμαρικών και των δημητριακών, καθώς έχουν να προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Επιπλέον, τα ζυμαρικά αποτελούν το τέλειο "όχημα" για να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών, άπαχου κρέατος, ψαριού και οσπρίων» εξηγεί η διαιτολόγος Diane Welland.

 

Τα ευρήματα της μελέτης ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην ετήσια συνάντηση της αμερικανικής οργάνωσης The Obesity Society στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους