Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Διευκολύνσεις στους φαρμακοποιούς ώστε να ενταχθούν στους ΣΥ.ΦΑ.

11/4/2023 7:28:40 μμ
Τις σημαντικές αλλαγές που ψηφίστηκαν παρουσιάζει η ΟΣΦΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δύο σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών έρχονται με την ψήφιση του νόμου 5042/2023 του υπουργείου Οικονομικών, μετά από παρέμβαση της ΟΣΦΕ και τη σημαντική συμβολή του υπουργού Χρ. Σταϊκούρα. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, το άρθρο 70 τροποποιεί διάταξη παλαιότερου νόμου (παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 1667/1986) και ουσιαστικά επιτρέπει -με αλλαγή του καταστατικού του ΣΥ.ΦΑ.- να οριστεί χαμηλό έως πολύ χαμηλό ποσό εισφοράς, εξουδετερώνοντας το πολύ σοβαρό εμπόδιο που είχαν πολλοί συνεταιρισμοί για την είσοδο νέων μελών.

Συγκεκριμένα στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται: «Κάθε νέος συνεταίρος υποχρεούται να καταβάλει, εκτός από το ποσό της μερίδας του και εισφορά ανάλογη προς την καθαρή περιουσία του συνεταιρισμού, όπως αυτή προκύπτει από τον ισολογισμό της τελευταίας χρήσης. Η εισφορά αυτή φέρεται σε ειδικό αποθεματικό. Προκειμένου για καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμούς φαρμακοποιών το καταστατικό μπορεί να ορίζει καταβολή μικρότερης εισφοράς».

Επιπλέον δυνάμει του ίδιου άρθρου και πάλι με την αλλαγή του καταστατικού, κάθε μέλος του συνεταιρισμού μπορεί να αποκτήσει προαιρετικές μερίδες πολύ μικρότερης αξίας από την υποχρεωτική. Αυτό, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΣΦΕ επιτρέπει την εύκολη άντληση κεφαλαίων από το εσωτερικό του συνεταιρισμού δηλ. από τα μέλη του (ενδογενής ανάπτυξη) και την απαλλαγή από τον εξωτερικό δανεισμό (που συνήθως είναι πολύ μεγάλου κόστους). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 70 υπάρχει η επισήμανση ότι «η συνολική αξία του συνόλου των προαιρετικών μερίδων, τις οποίες κατέχει το μέλος, δεν υπερβαίνει το πενταπλάσιο της αξίας της υποχρεωτικής συνεταιριστικής μερίδας της παρ.1 του άρθρου 3».

Πώς θα αλλάξουν τα καταστατικά;

Η ΟΣΦΕ ενημερώνει ότι στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας (που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 04 Ιουνίου 2023 στην Καλαμάτα) θα αναλυθούν οι παραπάνω ρυθμίσεις και οι θετικές τους επιπτώσεις, καθώς και ο τρόπος ενσωμάτωσης αυτών στα καταστατικά των ΣΥ.ΦΑ. (θα παρουσιάσει προτεινόμενα κείμενα).

Περισσότερες διεκδικήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΣΦΕ, σε μια σειρά συναντήσεων που έχει πραγματοποιήσει με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τους συνεργάτες του από τον Αύγουστο του 2022 έως τα τέλη Μαρτίου του 2023 είχε συζητήσει εκτός των παραπάνω και άλλες αλλαγές στο νόμο Ν.1667/1986, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιου συνεταιρισμού που θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των ΣΥ.ΦΑ. Τα επόμενα βήματα για την επίτευξη και αυτών των στόχων θα παρουσιαστούν επίσης στη Γενική Συνέλευση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Τι προβλέπει η εφαρμογή του νέου Εσωτερικού Κανονισμού






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)