Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλάζουν τα πάντα για τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας

10/4/2024 1:17:24 πμ
Τι προβλέπει η εφαρμογή του νέου Εσωτερικού Κανονισμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από 64 χρόνια αλλάζει και εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθώς εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευσή του ο νέος εσωτερικός κανονισμός βάσει του νόμου 5041/23, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων: ευελιξία στην οικονομική διαχείριση, σύναψη μελετών και συμβάσεων, αξιοποίηση της περιουσίας τους και πολλά άλλα. 


Όπως είναι γνωστό, η αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού δυνάμει του ίδιου νόμου ισχύει και για τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, για τους οποίους ορίζεται (ενδεικτικά) η καθιέρωση του τακτικού ελέγχου από  ορκωτούς ελεγκτές, η υιοθέτηση διπλογραφικών βιβλίων και η κατάρτιση οργανογράμματος των υπηρεσιών τους.


Σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ έχει ήδη στείλει σχετικές ενημερωτικές επιστολές και υποδείγματα για τις υποχρεώσεις που έχουν πλέον όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Ειδικότερα, οφείλουν, έως τα τέλη Απριλίου, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις είτε για την ψήφιση είτε για την τροποποίηση (εφόσον έχουν ψηφίσει) του νέου εσωτερικού κανονισμού τους και ακολούθως να τον στείλουν στην οικεία Περιφέρεια. 


Σχολιάζοντας τη νέα εποχή που ξεκινά για τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας ο Γ.Γ. του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων, Μ. Κατσαράκης, δήλωσε στο fdaily: «Το επάγγελμα αλλάζει όπως και η δεοντολογία και το περιβάλλον που εργαζόμαστε. Είναι πλέον ψηφιακό και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που δουλεύαμε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με νέες ανάγκες λειτουργίας και διοίκησης που όλα τώρα επικαιροποιούνται». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχει και πρόβλεψη για τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος και αυτός επικαιροποιείται άρδην, με αλλαγές που αφορούν εμπορικές πολιτικές και επαγγελματικές συμπεριφορές του φαρμακοποιού. Προβλέπει δε την ύπαρξη 3μελούς επιτροπής που θα ελέγχει αν τηρούνται οι κανονισμοί και αν υπάρχουν παραβάσεις».

Ο ΦΣΑ έχει ήδη προσαρμόσει τη λειτουργία του στον νέο νόμο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φ.Σ. Αττικής, ο νόμος 5041/23 επιλύει όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία του Διανεμητικού Λογαριασμού και της ανάγκης λειτουργίας χωριστού Σωματείου για την εξυπηρέτησή του, ενώ αναβαθμίζεται ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει τα μέλη του ότι λόγω της υποχρέωσης τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, δεν επιτρέπεται πλέον στον Φαρμακευτικό Σύλλογο να προκαταβάλλει στα μέλη του οποιοδήποτε ποσό προς διευκόλυνσή τους, άρα θα αποστείλει αναλύσεις των οφειλών σε όσους έχουν εκκρεμότητες προς αποδοχή και εξόφληση ή ρύθμιση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας