Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διθύραμβοι για το "όχι" του ΣτΕ στην ένταξη των φαρμακοποιών στον ΕΦΚΑ

11/4/2018 7:55:33 πμ
Απόφαση σταθμός για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πλήθος θετικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει από όλους τους επιστημονικούς φορείς (γιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά.) η αποκάλυψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κρίνοντας παράνομη την ένταξη σε αυτόν των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και την επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε η ιστοσελίδα «Πρώτο Θέμα», στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά, δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί

«Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου, δίνοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.


"Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς τη θετική κατεύθυνση και θα δικαίωνε τους αγώνες μας. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς είχαμε καταγγείλει το νόμο Κατρούγγαλου ως αντισυνταγματικό. Οι υγειονομικοί και ειδικά οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσι του ΕΦΚΑ", τονίζει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος.

 

Για δικαίωση μιλούν οι γιατροί

Για δικαίωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κάνει λόγο ο πρόεδρός του, Γιώργος Πατούλης, συμπληρώνοντας πως «ο Σύλλογος μαζί με άλλους μεγάλους επιστημονικούς συλλόγους προσέφυγε στο ΣτΕ για την κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου. Πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης.


Σημειώνεται πάντως, πως ο εμπνευστής του νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζει πως αν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ τότε ο νόμος προφανώς θα αναπροσαρμοστεί. Ωστόσο πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι η ουσία του νόμου, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί.

 

Αξίζει να τονιστεί ότι η τελική απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται εντός του επόμενου μήνα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου