Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δείτε ποιο είναι το όπλο κατά της γρίπης

8/12/2014 1:04:00 μμ
Καταπολεμά τους ιούς αποτελεσματικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ιάπωνες ιατροί ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά από τους ιούς της γρίπης μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ στην περίπτωση που λάβουν βιταμίνη D.

Το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί μία θετικότατη εξέλιξη καθώς η βιταμίνη D, που παρέχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο, δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα-αντενδείξεις, κοστίζει λίγο και μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιο αποτελεσματική από τα αντιικά φάρμακα ή τα εμβόλια, όπως αποδεικνύει η διερεύνηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Μονάχα ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών που λάμβαναν βιταμίνη D κατά τη διάρκεια κλινική μελέτης κόλλησαν γρίπη συγκριτικά με το ένα στα πέντε παιδιά που λάμβαναν δισκίο εικονικού φαρμάκου (σ.σ pentapostagma.gr – dummy tablet).

O Mitsuyoshi Urashima, ο Ιάπωνας ειδικός που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στους Times ότι η βιταμίνη D αποδεικνύεται έτσι πολύ πιο αποτελεσματική από τα εμβόλια για την καταπολέμηση της γρίπης.

Η βιταμίνη D αποδείχθηκε σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματικότερη όταν η εξέταση απέκλεισε τα παιδιά που ελάμβαναν πρόσθετη βιταμίνη D από τους γονείς τους, πέραν του πλαισίου της κλινικής μελέτης. Η λήψη της βιταμίνης D σε αυτήν την περίπτωση μείωνε τον κίνδυνο γρίπης στο ένα τρίτο του φυσιολογικού κινδύνου.

Ο Δρ Damien Downing, ειδικός σύμβουλος αποκατάστασης εξέφρασε την άποψή του ανοιχτά τονίζοντας ότι «οι κυβερνήσεις αρέσκονται στις επιδημίες ως μία ευκαιρία να ικανοποιήσουν τη θέλησή τους». Ο ειδικός με έδρα το Λονδίνο ενθαρρύνει τους ασθενείς να αυξήσουν τη λήψη βιταμίνης D αντί να κάνουν το εμβόλιο..

Πέραν αυτού, η βιταμίνη D δρα και ως φυσικό αντιβιοτικό, καθώς δρα κατά οποιουδήποτε βλαβερού οργανισμού (λοιμώξεις, μικροσκοπικούς οργανισμούς, μύκητες και παράσιτα).

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι μία φυσιολογική εξέλιξη κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ειδικότερα στις Βόρειες Χώρες. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως ένας γενικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού, προλαμβάνοντας την υπέρμετρη δημιουργία φλεγμονωδών κυτταροκινών και επεκτείνοντας τη δράση των μακροφάγων (σ.σ. pentapostagma.gr – είδος λευκών αιμοσφαιρίων).

Η βιταμίνη D ενδυναμώνει, επίσης, την παραγωγή ισχυρών αντι-μικροβιακών πεπτιδίων σε άλλα λευκά κύτταρα του αίματος που επενδύουν το αναπνευστικό μας σύστημα, θωρακίζοντας τους πνεύμονες από μολύνσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από την εταιρεία Euromed
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"