Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρέθηκε η αγωγή για τους διαβητικούς υπερτασικούς!

22/9/2015 11:36:18 πμ
Νέα μελέτη βρήκε τον τρόπο να χορηγηθούν διουρητικά, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Όπως είναι γνωστό, ενώ η αποτελεσματικότητα των διουρητικών στη θεραπεία της υπέρτασης είναι αναμφισβήτητη, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 25-30%. Στην Αγγλία, μάλιστα, υπάρχει οδηγία να μην χρησιμοποιούνται διουρητικά σε άτομα που έχουν υπέρταση και ταυτόχρονα προδιάθεση για διαβήτη. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους γιατρούς να συστήνουν τις μικρότερες δυνατές δόσεις σε διαβητικούς ή ασθενείς με προδιάθεση, μειώνοντας μοιραία την αποτελεσματικότητά τους.


Τη θέση αυτή έρχονται να αντιστρέψουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να χορηγήσουν διουρητικά στη μέγιστη δόση, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη: ο συνδυασμός δύο διουρητικών ουσιών, της αμιλορίδης και της υδροχλωροθειαζίδης!

Τα διουρητικά ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη, επειδή προκαλούν απώλεια καλίου, η οποία μειώνει τη δυνατότητα έκκρισης της ινσουλίνης και απορρυθμίζει το μεταβολισμό του σακχάρου. Ωστόσο ο συνδυασμός αμιλορίδης και υδροχλωροθειαζίδης λύνει το πρόβλημα αυτό, καθώς η αμιλορίδη συγκρατεί το κάλιο από τα νεφρά, αποβάλλοντας ταυτόχρονα νάτριο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει την αντι-υπερτασική δράση των διουρητικών και εξουδετερώνει την παρενέργεια της απώλειας του καλίου.

 


Στη σχετική μελέτη των Βρετανών άτομα που έπασχαν από υπέρταση και παράλληλα είχαν προδιάθεση για διαβήτη έλαβαν το συνδυασμό αμιλορίδης/υδροχλωροθειαζίδης στις μέγιστες δόσεις και εξετάζονταν συχνά με καμπύλες σακχάρου.

Η μελέτη έδειξε ότι ο εν λόγω συνδυασμός δεν επηρέασε την αντίδραση του οργανισμού στη λήψη της γλυκόζης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της καμπύλης.

 


Η μελέτη PATHWAY3, που αποκάλυψε την ευεργετική δράση του συνδυασμού, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας του 2015.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»