Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Βάλτε το στα πόδια!

28/2/2017 10:36:50 πμ
Αν θέλετε να σώσετε τα γόνατά σας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα μελέτη έρχεται διαλύσει το μύθο ότι το τρέξιμο επιβαρύνει τόσο πολύ τα γόνατα, ώστε μπορεί εν καιρώ να καταστραφούν από οστεοαρθρίτιδα.

 

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας παρακολούθησε επί χρόνια 2.637 ενηλίκους, εστιάζοντας μεν σε ορισμένους που είχαν το τρέξιμο ως στάση ζωής, αλλά δεν ήταν απαραίτητα αθλητές (δεν αποτελούσε κριτήριο επιλογής και συμμετοχής στην έρευνα η ενασχόληση με τον αθλητισμό).

 

Κατά τα χρόνια που διήρκησε η έρευνα, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε απεικονιστικές εξετάσεις και απαντούσαν ερωτηματολόγια για την ενασχόλησή τους με κάποιο άθλημα (ως χόμπι) και ένα ποσοστό περίπου 30% δήλωσε ότι έτρεχε σε τακτική βάση σε κάποια περίοδο της ζωής του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι συμμετέχοντες είχαν διανύσει αρκετά χιλιόμετρα τρεξίματος στη ζωή τους διαμαρτυρήθηκαν λιγότερο για πόνους στα γόνατα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις ακτινογραφίες. Επίσης, ακόμα και εκείνοι που αθλούνταν στο παρελθόν αλλά είχαν σταματήσει, ταλαιπωρούνταν λιγότερο από πόνους στα γόνατα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι τα σκελετικό μας σύστημα διατηρεί τα οφέλη του αθλητισμού, ακόμη και εάν έχουν περάσει χρόνια. Συμπερασματικά, οι δρομείς είχαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα από τους μη δρομείς και στην ουσία δεν συνδέθηκε το τρέξιμο με την οστεοαρθρίτιδα του γονάτου.


Ειδικότερα οι πρώην δρομείς διέτρεχαν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν πόνο στο γόνατο από τους μη δρομείς. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 24% για εκείνους τους αθλητές που δεν σταμάτησαν να φορούν τα αθλητικά τους παπούτσια, τρέχοντας σε τακτική βάση.


Σημειωτέον ωστόσο είναι και το εξής πόρισμα της έρευνας: Το 33% των συμμετεχόντων στην έρευνα που είχαν τρέξει σε κάποια περίοδο της ζωής τους (σε κάποια ή σε αρκετές ή έως την περίοδο της έρευνας) διαμαρτυρήθηκε για συχνό πόνο στα γόνατα. Όμως, το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 41,1% όταν οι ερευνητές έκαναν την ίδια ερώτηση στο υπό εξέταση δείγμα που έχει διακόψει την τακτική φυσική άσκηση.


Στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες έρευνες που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα γόνατα των δρομέων, οι οποίες επίσης έχουν καταλήξει στο ότι οι αθλητές διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα συγκριτικά με ανθρώπους που δεν γυμνάζονται.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας Arthritis Care and Research.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους