Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αποδομεί το φαρμακείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας!

21/3/2017 10:00:30 πμ
Έντονες διαφωνίες και απειλές στη γενική συνέλευση της PGEU
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρωτοφανές ήταν το κλίμα που επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της PGEU, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, με έντονες διαφωνίες και απειλές για αποχωρήσεις, στις οποίες οδήγησε η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το iatronet.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ο εισηγητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη νέα της πρωτοβουλία για την απελευθέρωση υπηρεσιών και αύξηση του ανταγωνισμού, με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας για τον Ευρωπαίο πολίτη. Η πρωτοβουλία αυτή αφορούσε:

  • κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τους επαγγελματίες υγείας, με απελευθέρωση και διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων (το γνωστό ιδιοκτησιακό πρόβλημα)
  • εφαρμογή της οδηγίας των επαγγελματικών προσόντων, με επιστημονική και επαγγελματική πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων.

Οι ανακοινώσεις αυτές ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις και κυρίως από τον εκπρόσωπο της Αυστρίας, Thomas Müller-Uri, ο οποίος απείλησε ότι θα εισηγηθεί ακόμα και την αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτά τα νέα μέτρα εφαρμοστούν, καθώς ρίχνουν όλα τα "οχυρά" του κλάδου, εκφράζουν τα πολιτικά συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών (φαρμακοβιομηχανιών) και θα οδηγήσουν στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης! 


Απειλές εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους τριών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών, συγκεκριμένα του Ισπανού Jesús Aguilar Santamaría, του Γερμανού Dr. Jens Gobrecht, καθώς και του Κωνσταντίνου Λουράντου, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι με τις προαναφερόμενες πολιτικές, η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε διάλυση.


Παρά τις αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας αναφερόμενος στα ΓΕΔΙΦΑ-ΜΗΣΥΦΑ, άσκησε πιέσεις για απελευθέρωση τιμών σε ακόμα περισσότερα σκευάσματα, ενώ επίσης πρότεινε να αυξηθεί η αρνητική λίστα φαρμάκων και να επιτραπεί η πώληση μέσω του διαδικτύου για περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα!

Οι προτάσεις αυτές ξεσήκωσαν και πάλι τους Ευρωπαίους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αποφάσισαν κοινή παρέμβαση για την ενημέρωση των ευρωβουλευτών και συντονισμό δράσεων με πιέσεις στους υπουργούς υγείας, προκειμένου να μην περάσουν τέτοια μέτρα που κατά τη γνώμη τους θα διαλύσουν την υγεία.


Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή διεξάγει μελέτη σχετικά με την εφαρμογή ενός ενιαίου ΦΠΑ και την πιθανή ενοποίηση του ποσοστού επιβάρυνσης στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις, όπως διαφορετικός ΦΠΑ από χώρα σε χώρα (που επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων), τα παιχνίδια με τις εξαγωγές και οι μη αποδόσεις φόρων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Φαρμακοποιών






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου