Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ανάστατος ο ιατρικός κόσμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

12/4/2017 10:18:34 πμ
Το νομοσχέδιο του Ξανθού έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.), με το οποίο αλλάζει η δομή των μονάδων υγείας στη χώρα, ορίζεται ο ευρύτερος ρόλος του οικογενειακού γιατρού και καθιερώνεται διαδικασία ακρόασης κοινωνικών φορέων και πολιτών, ώστε τα παράπονά τους για τις υπηρεσίες υγείας να φτάνουν στους υπευθύνους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καθιερώνονται τρεις κατηγορίες οικογενειακών γιατρών (στην Τοπική Μονάδα Υγείας, στο Κέντρο Υγείας και ελεύθερος επαγγελματίας). Το πρώτο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. περιλαμβάνει τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίες σε μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στο δεύτερο επίπεδο παρέχονται υπηρεσίες περιπατητικής φροντίδας από τα Κέντρα Υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν τα προγενέστερα «Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου» και τις «Μονάδες Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.» (καταργείται εφεξής η επωνυμία Π.Ε.Δ.Υ.).


Ως εκ τούτου συστήνονται Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.) ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας, στις οποίες οι πολίτες θα εγγράφονται ηλεκτρονικά! Οι Το.Μ.Υ. λειτουργούν ως μονάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και στελεχώνονται από γιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής, από Νοσηλευτή/-τρια, Επισκέπτη/-τρια Υγείας, Κοινωνικό/-ή Λειτουργό και από διοικητικό προσωπικό, με ελάχιστη σύνθεση έναν Οικογενειακό γιατρό, ένα Νοσηλευτή ή Επισκέπτη Υγείας και ένα διοικητικό υπάλληλο. Οι Το.Μ.Υ. διασυνδέονται άμεσα, λειτουργικά και επιστημονικά με το Κέντρο Υγείας, του οποίου αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες και με το Νοσοκομείο Αναφοράς εντός της οικείας υγειονομικής περιφέρειας. Θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούνιο σε περιοχές με ειδικά προβλήματα (ανεργία, έλλειψη υποδομών, χαμηλά εισοδήματα) και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα ολόκληρης της χώρας.


Στα Κέντρα Υγείας παραπέμπονται όσοι χρειάζονται ειδικές υπηρεσίες υγείας από την Το.Μ.Υ. ή από άλλες μονάδες του Τοπικού Δικτύου Π.Φ.Υ., με σκοπό την περαιτέρω κλινική, διαγνωστική και εργαστηριακή διερεύνηση και την παρακολούθηση από ειδικότητες ιατρικού ή άλλου προσωπικού. Επίσης, αναλαμβάνουν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Εντός του Το Π.Φ.Υ όλες οι δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ, οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ πάροχοι υπηρεσιών Π.Φ.Υ, καθώς και τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ φαρμακεία, συνιστούν το Τοπικό Δίκτυο Π.Φ.Υ.


Από εκεί και πέρα ιδρύονται και λειτουργούν Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια, τα οποία παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ., καθώς και Κέντρα Ειδικής Φροντίδας, όπου παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες οδοντιατρικής/παιδοοδοντιατρικής φροντίδας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, και φυσικοθεραπείας.

Τέλος, στο παρόν νομοσχέδιο καθιερώνεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.), ο οποίος θα περιέχει το συνοπτικό ιστορικό υγείας του ασφαλισμένου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους, τόσο για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος όσο και για τις νέες εργασιακές τους σχέσεις, τονίζοντας ότι με το παρόν νομοσχέδιο προκύπτουν σοβαρά δομικά προβλήματα αρμοδιοτήτων, κινήτρων και διαχείρισης των ασθενών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο