Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk

19/4/2024 12:54:55 πμ
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για την επί σειρά 4 μηνών έλλειψη του φαρμάκου Ursofalk αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο φάρμακο είναι απολύτως απαραίτητο καθώς αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο, χολοστατικό νόσημα στο ήπαρ και απαιτούνται ανά περιστατικό 3-4 κουτιά το μήνα.


«Συνολικά, το φάρμακο αφορά περίπου 2.500 ασθενείς, οι οποίοι εδώ και 4 μήνες ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν το σκεύασμα», όπως αναφέρει. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο ακριβό φάρμακο, καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα 10€, τονίζει, προσθέτοντας πως η εταιρεία που το παράγει ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δυσκολία προμήθειας της απαιτούμενης δραστικής ουσίας.


«Θα πρέπει, έστω και αργά, το υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση εισαγωγή του φαρμάκου μέσω του ΙΦΕΤ. Εκτός και αν ο ΙΦΕΤ προορίζεται μόνο για να κάνει άλλες δουλειές», σημειώνει ο Π. Πολάκης σημειώνοντας πως «ακούγεται πως η έλλειψη συνδέεται με την αντικατάσταση του φθηνού Ursofalk με άλλο φάρμακο, το οποίο έχει εγκριθεί από το 2023 για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στο Ursofalk.


Για να πραγματοποιηθεί η εισαγωγή του μάλιστα, απαιτείται ειδική συνταγογράφηση και ειδική έγκριση, ενώ κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έλλειψη του Ursofalk δεν σχετίζεται με το νέο φάρμακο, αλλά οφείλεται στις λανθασμένες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα