Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Σε ετοιμότητα το κράτος για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου και της ελονοσίας



 

 

Χωρίς κρούσματα Δυτικού Νείλου ή ελονοσίας, αλλά σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που παρουσιαστούν, βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας της υφυπουργού Υγείας κ. Κατερίνας Παπακώστα για θέματα δημόσιας υγείας με εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ενημερώθηκε για την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας στα μεταδιδόμενα, μέσω διαβιβαστών (κουνουπιών) νοσήματα, καθώς και για την ετοιμότητα και την επάρκεια της χώρας σε μονάδες αίματος. Επίσης, η υφυπουργός ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα «Υγεία εν δράση» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη βελτίωση της υγείας των Πολιτών, το οποίο δρα με την υποστήριξη της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (task force).


 

Παράλληλα σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο υπουργείο Υγείας, για τα υγειονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ομάδες νόμιμων και παράνομων μεταναστών στον ελλαδικό χώρο (ειδικά στη Λακωνία, με αφορμή πρόσφατα κρούσματα ελονοσίας), ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος αποκάλυψε ότι υπάρχουν πηγές από ευρωπαϊκά κονδύλια για ενίσχυση των δράσεων κατά της ελονοσίας, τα οποία και θα εξοικονομηθούν το συντομότερο δυνατό. Δεσμεύτηκε για την άμεση αναμόρφωση της υγειονομικής διάταξης που αφορά τα «μέτρα κατά της ελονοσίας», η οποία θα λάβει χαρακτήρα Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με το συναρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου η εφαρμογή της στο πεδίο να είναι κατά το μέγιστο δυνατό λειτουργική.

Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός νόμιμου ή παράνομου, μετανάστη ή γηγενούς, όταν αφορά ασθένεια, καθώς «ο ασθενής και η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ιερά».

ΠροηγούμενοΕπόμενο