Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Εφικτό το τέλος της επιδημίας του AIDS!



Ευχάριστες ειδήσεις έχουμε στο χώρο της υγείας που αφορούν νόσους που προκαλούν πολλούς θανάτους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι θάνατοι από τη μάστιγα του AIDS υποχώρησαν κατά 11,8% μόνο μέσα στο 2013, ενώ παράλληλα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά, τις δύο τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ, μειώθηκαν σημαντικά λόγω καλύτερης και επιτυχημένης πρόληψης.

Εφικτό το τέλος της επιδημίας του AIDS

Ο αριθμός των θανάτων από AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε το 2013 σε 1,5 εκατ. νεκρούς (-11,8% σε ένα έτος), στην πιο σημαντική υποχώρησή του μετά το αποκορύφωμα της επιδημίας, το 2005, σύμφωνα με την υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το AIDS.

«Το να δοθεί ένα τέλος στην επιδημία του AIDS είναι εφικτό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS, ο Μισέλ Σιμπιντέ.

Ενώ ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στο AIDS υποχωρεί συνεχώς, κατά 100.000 κατά μέσον όρο κάθε χρόνο από το 2005, έπεσε κατά 200.000 πέρυσι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Οι θάνατοι που οφείλονται στο AIDS έχουν σημειώσει πτώση 35% από το 2005, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερό τους επίπεδο.

 

Εξάλλου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον HIV μειώθηκε από 2,2 εκατ. το 2012 σε 2,1 εκατ. το 2013. Οι νέες μολύνσεις παιδιών επίσης μειώθηκαν, από τις 270.000 σε 240.000. Από το 2005 έως σήμερα οι νέες μολύνσεις συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν μειωθεί κατά 27,6%.

Μια ακόμη καλή είδηση σχετικά με την επιδημία είναι πως οι οικονομικοί πόροι οι οποίοι έχουν χορηγηθεί για την καταπολέμηση του AIDS δεν παύουν να αυξάνονται, παρά την οικονομική κρίση: 19,1 δισεκ. δολάρια (14 δισεκ. ευρώ) διατέθηκαν γι? αυτόν το σκοπό την περασμένη χρονιά, από μόλις 4,6 δισεκ. δολάρια πριν από 10 χρόνια. Μολαταύτα η UNAIDS εκτιμά ότι χρειάζονται 22 ως 24 δισεκ. δολάρια το χρόνο για να χρηματοδοτείται επαρκώς η προσπάθεια αντιμετώπισης του AIDS.

Η μάχη πόρρω απέχει από το να έχει κερδηθεί, υπογράμμισε ο Σιμπιντέ, εξηγώντας ότι «22 εκατομμύρια πρόσωπα δεν έχουν πρόσβαση σε σωτήρια θεραπεία». Περί το 38% του συνόλου των ενηλίκων που ζουν με HIV λαμβάνουν μια θεραπεία, έναντι ενός 24% των ανηλίκων. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό που προκαλεί το AIDS εξάλλου αυξήθηκε την περασμένη χρονιά στα 35 εκατομμύρια το 2013, από 34,6 εκατομμύρια το 2012.

Λιγότερα τα εγκεφαλικά στις ΗΠΑ

Λιγότεροι είναι οι άνθρωποι που παθαίνουν πλέον εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και εκείνοι που παθαίνουν αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η παρατηρούμενη βελτίωση κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες τόσο στη συχνότητα, όσο και στη θνησιμότητα των εγκεφαλικών, εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες, οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και στην ευρύτερη χρήση φαρμάκων κατά της χοληστερόλης, κυρίως των στατινών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού, χωρίς πάντως να αντισταθμίζουν έως τώρα τη διαχρονική μείωση του κινδύνου.

Αν και η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ,είναι πιθανό ότι ανάλογη είναι η εικόνα για τα εγκεφαλικά και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τζόζεφ Κόρες της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).

ΠροηγούμενοΕπόμενο