Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ήξεις- αφίξεις με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας!



Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι αλλά και ασθενείς εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων νοσηλευτών και γιατρών που απασχολούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο παρά πέντε ανανέωσε τις συμβάσεις  μίσθωσης έργου με νοσηλευτές, δηλαδή με τα γνωστά «μπλοκάκια».
Πάντως το πρόβλημα είναι έντονο αφού εδώ και καιρό οι Εντατικές δουλεύουν στο κόκκινο καθώς οι συμβασιούχοι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ εργαζόμενοι βρίσκονται σε μια μόνιμη αναμονή ανανέωσης των συμβάσεων τους.

Το Υπουργείο Υγείας πάντως μετά το σάλο που προκλήθηκε και δεδομένου ότι παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα δεκάδες κρεβάτια εντατικής, διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των 190 νοσηλευτών και των 40 γιατρών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Τι λένε οι νοσηλευτές

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αποδεικνύονται κενό γράμμα. «Η βραχυχρόνια παράταση που προκρίθηκε ως λύση κρίνεται εξαιρετικά αδόκιμη από το σύνολο των συμβασιούχων νοσηλευτών, μιας και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική λύση ούτε στο φλέγον ζήτημα των κλειστών κλινών, ούτε στο εργασιακό μέλλον των συναδέλφων» επισημαίνει η ΕΝΕ.

Πάντως η Ένωση εμμένει στη θέση της για πρόσληψη μονίμων νοσηλευτών - όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός της χώρας από τον Απρίλιο - όμως «μέχρι αυτές να δρομολογηθούν σύμφωνα με τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θεωρούμε ότι η άμεση έκδοση της προκήρυξης για την επόμενη διετία είναι μονόδρομος», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν στελεχωθεί με συμβασιούχους νοσηλευτές μέσω προγράμματος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πρόκειται για 120 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΕ, έχουν ήδη αποχωρήσει 101 νοσηλευτές από το ΕΣΥ. Περισσότεροι από τους μισούς (58 νοσηλευτές) απασχολούνταν σε ΜΕΘ της Αττικής.

ΠροηγούμενοΕπόμενο