Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Υπάρχει πρόοδος προς την ισότητα των δύο φύλων;

8/3/2017 9:37:14 πμ
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο ΟΗΕ μιλάει για τη βία στις γυναίκες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σήμερα, 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο ΟΗΕ δίνει σοκαριστικά στοιχεία για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο από ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.


Σύμφωνα με την Πουμζίλε Μλάμπο-Ενγκούκα, εκτελεστική διευθύντρια του «ΟΗΕ Γυναίκες» (της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων και της ενίσχυσης των γυναικών):

  • μία στις τρεις γυναίκες έχει υποφέρει από σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής της
  • ένα στα δέκα κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί σεξουαλική βία
  • οι μισές γυναίκες που είναι θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από τους συντρόφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

 

Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν τη βία τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η πρόοδος προς την ισότητα των δύο φύλων είναι κάθε άλλο παρά σταθερή.


«Προφανώς, η τάξη και η περιοχή βοηθούν κάποιες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό διαφορετικά, όμως παντού σε όλο τον κόσμο το μεγάλο θέμα της βίας κατά των γυναικών είναι μια πραγματικότητα, είτε είναι πλούσιες ή φτωχές, είτε ζουν σε μια ανεπτυγμένη ή σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», τονίζει η Μλάμπο-Ενγκούκα και συνεχίζει: «Ακόμη και χώρες που έχουν τους υψηλότερους δείκτες αναφορικά με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως η Ισλανδία, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών». 

Μισθοί αντρών-γυναικών

Όπως επισημαίνει η Μλάμπο- Ενγκούκα, η πρόοδος παγκοσμίως αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανομοιόμορφη: «Οι χώρες έχουν συντάγματα τα οποία περηφανεύονται ότι είναι δημοκρατικά, συντάγματα που ορίζουν την ισότητα, όμως κανείς δεν μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς με τους άνδρες», κατήγγειλε. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διαφορά των επαγγελματικών αποδοχών, η οποία ανέρχεται στο 24% παγκοσμίως, ως «το μεγαλύτερο ληστή» των γυναικών.


«Είναι αντιφατικό», προσθέτει, «πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει ότι στο Αφγανιστάν οι γυναίκες στο κοινοβούλιο είναι περισσότερες από όσες στο αμερικανικό Κογκρέσο;».


Ο «ΟΗΕ Γυναίκες» πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των διαφορών αυτών στη διάρκεια μιας συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Γυναικών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους