Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Υπ. υγείας: Τροποποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

16/10/2015 9:04:00 πμ
Ημίμετρα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Αλλαγές στους συνδυασμούς των εμβολίων αλλά και την καθυστέρηση κάποιων τύπων προτείνει το Υπουργείο, επικαλούμενο την παγκόσμια έλλειψη εμβολίων αλλά και τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου κάλυψης των παιδιών σε όλη τη χώρα.

Σε τροποποιήσεις στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων προχώρησε το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε παιδικά εμβόλια αλλά και να διατηρηθεί ικανοποιητικό το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, ιδίως από την ηλικία των 2 μηνών έως και εκείνη των 6 χρόνων, στη χώρα μας.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο επικαλείται την παγκόσμια έλλειψη των εμβολίων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη και την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι για την αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια θα απαιτηθούν πολλοί μήνες.

Για το λόγο αυτό και με στόχο να διατηρηθεί ικανοποιητικός ο βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης για όσο διάστημα υπάρχουν οι ελλείψεις, το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών τροποποιείται ως εξής:
  • Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β). Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.
  • Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix-polio.

ΣΦΕΕ: Καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα

Σύμφωνα πάντως με χθεσινή ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, ο Σύνδεσμος και οι εταιρείες μέλη που διαθέτουν εμβόλια βρίσκονται σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τη διαθεσιμότητα ορισμένων παιδικών εμβολίων. Ο Σύνδεσμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ξεπεραστούν όποια θέματα έχουν προκύψει και να διατηρηθεί η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των παιδικών εμβολίων στη χώρα μας με ποιότητα και ασφάλεια.

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη διάθεση παιδικών εμβολίων σημειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και οφείλονται τόσο στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης – συνδυασμός της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της πρόσβασης όλο και μεγαλύτερου ποσοστού αυτού στην εμβολιαστική κάλυψη καθώς και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού πολιτών με πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παγκοσμίως – όσο και στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή και αξιολόγηση της ποιότητας και ασφάλειας κάθε νέας παρτίδας εμβολίων, το οποίο φτάνει στα 2,5 χρόνια.

Ο ΣΦΕΕ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, πάντοτε με την καθοδήγηση του θεράποντος Ιατρού. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα του ΣΦΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών είναι να παρέχουν στους αρμόδιους φορείς μία σαφή και μακροπρόθεσμη προοπτική των δυνατοτήτων τους για τη διάθεση εμβολίων ώστε οι Αρχές να μπορούν να προγραμματίσουν για το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο ΣΦΕΕ και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν με συνέπεια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποκατάσταση της διάθεσης των εμβολίων., καταλήγει η ανακοίνωση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή