Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τυροβολάς: Ο φαρμακοποιός δεν πουλά φάρμακα! Αποτελεί τον επιστήμονα του συστήματος υγείας

16/1/2015 11:20:11 πμ
Tο μνημόνιο έβλαψε πολύ σοβαρά την υγεία και όσους εργάζονται σε αυτή και κυρίως για αυτή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αν θέσουμε στους πολίτες το ερώτημα «ποιον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ισοπέδωσε περισσότερο το μνημόνιο», δε θα τους πάρει πολύ χρόνο να απαντήσουν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι το μνημόνιο έβλαψε πολύ σοβαρά την υγεία και όσους εργάζονται σε αυτή και κυρίως για αυτή.


Με τη φράση αυτή ξεκινά την επιστολή του ο κ. Στέφανος Τυροβολάς, φαρμακοποιός και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών.

 


«Σύντομη αποτίμηση: έχουμε ένα Σύστημα Υγείας που απευθύνεται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας, με τους ανασφάλιστους να ξεπερνούν το 30%. Μιλάμε δηλαδή για πρωτοφανέρωτα ποσοστά αποκλεισμού. Η εκστρατεία «εξορθολογισμού» των δαπανών για την υγεία, με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, το κλείσιμο κέντρων υγείας, τις περικοπές στις εξετάσεις, τη μείωση του προσωπικού στις υγειονομικές δομές, καθιστά αδύνατη την επαρκή κάλυψη των αναγκών των ασθενών, διαλύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές. Φαίνεται ότι στη λογική του Σαμαρά και των δανειστών το κέρδος αξιολογείται ως πιο σημαντικό από το αγαθό της ζωής.

Η επίθεση στην υγεία δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τα φαρμακεία, αφού το φάρμακο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής υγείας, ως το πιο συχνό και αποτελεσματικό μέσο θεραπείας. Για να εγγυηθούμε την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού και των ασθενών μας, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, και να στηρίξουμε τους φαρμακοποιούς στο λειτούργημα που επιτελούν. Να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στο φάρμακο ως αυτονόητο κανόνα, όχι ως εξαίρεση. Ειδικά δε για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ, παιδιά, βαριά ασθενείς), αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον.

Ενώ η κυβέρνηση στο δημόσιο διάλογο ισχυριζόταν πως προτεραιότητά της ήταν η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο φάρμακο, στην πραγματικότητα με κάθε λογής τεχνάσματα και τερτίπια προσπάθησε να μεταφέρει το βάρος της φαρμακευτικής δαπάνης στον ασθενή. Οι ασθενείς σε μία μέρα είδαν την συμμετοχή τους να πολλαπλασιάζεται.

Όσοι περνάμε τις μέρες μας πίσω από τους πάγκους των φαρμακείων, καταλάβαμε τι σήμαινε αυτό. Γίναμε αποδέκτες της λαϊκής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική, νιώσαμε την απελπισία και την οργή του ασθενούς. Βιώσαμε το αδιέξοδο να μην μπορείς να φροντίσεις όσους το έχουν ανάγκη. Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση σε ασθενείς, ξεπερνώντας χωρίς σκέψη το απάνθρωπο και δολοφονικό δίλημμα που μας έβαζαν: να χρεοκοπήσει ο ασθενής ή να αρνηθεί ο φαρμακοποιός να δώσει τα φάρμακα σε αυτόν που δεν είχε να τα πληρώσει.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, ο κλάδος στενάζει και τα φαρμακεία είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος. Με τον παραλογισμό του κράτους, που ζητάει άμεση πληρωμή του ΦΠΑ και των παρακρατήσεων, την ίδια ώρα που μας χρωστά πολλαπλάσια ποσά. Με την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση του φαρμακοποιού.


Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα για την Υγεία έρχεται σε ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, που αντιμετωπίζει την προστασία της δημόσιας υγείας ως ένα βάρος που πρέπει να πετάξει από πάνω της. Η υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, κάθε λαού και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Γι' αυτό δεσμεύεται για άμεση θέσπιση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάθε ανθρώπου,  τη δραστική μείωση της συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο στα προ μνημονίου επίπεδα (14%) και την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Στηρίζει την αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακείου ως ένα πυρήνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δομή αλληλεγγύης. Ο φαρμακοποιός δεν «πουλά φάρμακα», αλλά αποτελεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό του Συστήματος Υγείας, που υπόκειται στον έλεγχο αλλά και την προστασία της πολιτείας.

Όσον αφορά το φάρμακο, σχεδιάζεται η ενίσχυση του Ε.Ο.Φ., έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα στηριχτεί για την παραγωγή αξιόπιστων γενοσήμων. Επίσης σχεδιάζεται η λειτουργία φαρμακαποθήκης, που θα εξασφαλίζει την επάρκεια, η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την επανίδρυση της εθνικής φαρμακοβιομηχανίας.


Στις 25 Γενάρη πρέπει να το πούμε καθαρά και να το καταλάβουμε: Οι μέρες της εξαθλίωσης των ασθενών και της εξόντωσης των φαρμακοποιών τελείωσαν. Να δώσουμε όλοι μαζί, συλλογικά, τη μάχη απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, που βάζουν τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια!

 


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωποι από όλα τα τμήματα της εταιρείας ήταν εκεί
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή