Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το υπουργείο Υγείας επιμένει στο πλαφόν!

29/7/2014 10:35:23 πμ
Ζητά την ανάκληση της απόφασης του ΣτΕ – Τι έκανε ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

 

Αίτηση ανάκλησης στην προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή του μέτρου του πλαφόν συνταγογράφησης υπέβαλε το υπουργείο Υγείας.


Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το ΣτΕ αποφάσισε αναστολή του μέτρου, ύστερα και από τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, που ίσχυσε από την 1η Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν συσκέψεις επί συσκέψεων το Σαββατοκύριακο, μέχρι να αποφασιστεί πώς θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με το θέμα, αφού η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 170 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους δημιουργεί πρόβλημα στη συμμόρφωση του στόχου των 1,9 δισ. ευρώ για το έτος που διανύουμε.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιμένει τώρα την απάντηση του ΣτΕ εντός τεσσάρων ημερών, ώστε να αποφασίσει τις κινήσεις της στη συνέχεια, καθώς η υπέρβαση αυτή οδηγεί σε ανάγκη αύξησης του ποσού του clawback.

 

Ο ΙΣΑ

Στο μεταξύ, με αφορμή την ίδια απόφαση του ΣτΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προσέφυγε εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση αναστολής και ακύρωσης κατά της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, η οποία θέτει περιορισμούς στην απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Ο ΙΣΑ δήλωσε την αντίθεσή του στον έλεγχο που στηρίζεται σε λογιστικά στοιχεία και πρόσθεσε πως ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πυλώνες ελέγχου, υλοποιώντας τη συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και τη θέσπιση διαγνωστικών - θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλΙση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του.

Ο ΙΣΑ επίσης κάλεσε τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την κοινοποίηση της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ, να δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ να αφαιρέσει τα πλαφόν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο