Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Το μπάχαλο με τις διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων

9/10/2014 10:36:16 πμ
Σήμερα στις 11.00 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και οι φαρμακοβιομήχανοι θα πάνε παρέα με τους δικηγόρους τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σήμερα, στις 11.00 το πρωί συνεδριάζει στον 6ο όροφο του υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και οι φαρμακοβιομήχανοι είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν για μία ακόμη φορά να γίνουν διορθώσεις σε αρκετές τιμές φαρμάκων και αυτή τη φορά έξω από την αίθουσα θα έχουν και τους δικηγόρους τους…

Επισήμως, βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι να δοθούν τιμές στα νέα σκευάσματα. Τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι έχει δοθεί γραμμή στην Επιτροπή να μην τιμολογήσει όλα τα νέα σκευάσματα, αλλά ορισμένα εξ αυτών. Φήμες οι οποίες βάρυναν το ήδη τεταμένο κλίμα ειδικά στις μεγάλες, διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες βασίζουν τη δραστηριότητά τους στα νέα σκευάσματα. Στόχος ωστόσο του υπουργείου είναι να τηρηθεί κατά γράμμα η νομοθεσία και θα δοθούν τιμές σε όλα τα σκευάσματα , τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση τιμολόγησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Στη συνέχεια, γύρω στις αρχές του 2015 θα δοθούν τιμές στα σκευάσματα, που έχουν υποβάλει αίτηση από τον Απρίλιο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η παγίδα όμως είναι το ότι ακόμα και αν λάβουν τιμή τα σκευάσματα αυτά, δεν σημαίνει ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ανανεωθεί ο ενιαίος κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων (λίστα). Και με δεδομένο ότι και φέτος τα οικονομικά περιθώρια είναι στενά, αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους! Το εξοργιστικό είναι βέβαια ότι τα φάρμακα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όσους θα έχουν χρήματα για να τα πληρώσουν από τη τσέπη τους και φυσικά στους ξένους, που επισκέπτονται τη χώρα μας…

Όσο για τις διορθώσεις στις τιμές δεκάδων σκευασμάτων, κάποιες από τις οποίες είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης – γεγονός που αντιβαίνει στην ίδια τη νομοθεσία που έχει ψηφίσει στην κυβέρνηση, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πραγματοποιηθούν. Ωστόσο η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για πολύ μεγάλες αγορές, όπως Τουρκία κλπ. Μάλιστα, μερικές ξένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν διορθωθούν τα λάθη, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά!

Τις τελευταίες ημέρες, διαρρέουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις τιμών αλλά μόνο για τα προϊόντα η τιμή των οποίων είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα σκευάσματα αυτά θα λάβουν τη χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει σε σχετική απόφαση του ΣτΕ από την προηγούμενη δεκαετία!
Πολλές εταιρείες έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργείο Υγείας και Ε.Φ.. Ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Δημ. Λυντζέρης δέχεται τα παράπονα των εταιρειών, αλλά ρίχνει την ευθύνη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την άλλη, οι ένοικοι της Αριστοτέλους νίπτουν τας χείρας των, λέγοντας ότι οι εισηγήσεις του Ε.Ο.Φ. είναι ότι δεν υφίστανται τόσα λάθη και πως υπάρχει πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Η ουσία είναι ότι αυτοί που πλήττονται από την όλη ιστορία είναι και πάλι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δυστυχώς υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους αδίκως μεγαλύτερη συμμετοχή για σκευάσματα που έχουν τιμές πλασματικά χαμηλές.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή