Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Το ιδανικό βάρος για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια

31/10/2018 9:51:22 πμ
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έως 4,5 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής έχουν τόσο οι παχύσαρκοι άνθρωποι όσο και οι λιποβαρείς σε σύγκριση με όσους έχουν κανονικό βάρος σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της.


Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, συσχετίζοντας το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με το προσδόκιμο ζωής.


Διαπιστώθηκε ότι μετά την ηλικία των 40 ετών, το μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κάποια ασθένεια, άρα το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έχουν οι άνθρωποι με κανονικό ΔΜΣ (δηλαδή από 18,5 έως 24,9). Όσοι βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας (κάτω από 18,5 ή πάνω από 25), έχουν αυξημένο κίνδυνο να ζήσουν λιγότερο.


Ο ΔΜΣ υπολογίζεται αν διαιρεθεί το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, κάποιος με βάρος 70 κιλά και ύψος 1,75 μέτρα έχει ΔΜΣ 22,8 (70 δια 1,75Χ1,75). Οι άνθρωποι με ΔΜΣ 25-30 θεωρούνται υπέρβαροι, άνω του 30 παχύσαρκοι, ενώ κάτω του 18,5 λιποβαρείς.


Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν κατά μέσο όρο 4,2 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με όσους είχαν κανονικό βάρος, ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες είχαν 3,5 χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Για τους λιποβαρείς άνδρες το προσδόκιμο ζωής ήταν μικρότερο κατά 4,3 χρόνια, ενώ για τις λιποβαρείς γυναίκες κατά 4,5 χρόνια.


Παρόλα αυτά, ακόμη και στη θεωρούμενη ως φυσιολογική γκάμα βάρους, οι ερευνητές βρήκαν μια διαφορά: οι άνθρωποι με ΔΜΣ 18,5 έως 21 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, άρα και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με όσους είχαν ΔΜΣ 21-25.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο ο ΔΜΣ είναι ένας ακριβής τρόπος εκτίμησης της υγεία ενός ανθρώπου, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι είναι η καλύτερη και απλούστερη διαθέσιμη μέθοδος για να συσχετίσουν το βάρος με την υγεία.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Diabetes & Endocrinology".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Με στόχο την από κοινού διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και ερευνητικών προγραμμάτων






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους