Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το ΗΣΠαΔιΦ αποτελεί best practice για την Ευρώπη

29/2/2024 2:07:31 πμ
Έρχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να δουν πώς λειτουργεί, ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας για τον έλεγχο, την καταγραφή και τις τυχόν ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική επικράτεια ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του ΕΟΦ.


«Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Όσον για τις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως το πρόβλημα δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. «Είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα μετά την Covid-19, η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η μεταφορά όλων των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους δεν ήταν τελικά και τόσο καλή ιδέα. Όταν διαταράχθηκε η εφοδιαστική αλυσίδα, τότε το συνειδητοποίησε η Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».


Επίσης τόνισε πως για το 2024 έχει υπάρξει η κυβερνητική απόφαση για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης αφού το clawback «αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς».


Υπό αυτή την έννοια η βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του κρίνεται σημαντική όπως εξήγησε ο υπουργός. «Θέλω να βοηθήσετε τον ΙΦΕΤ και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό, εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρείες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback». 


Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και οι εγκρίσεις των κλινικών μελετών που για πολλούς και πολλαπλούς λόγους συμφέρουν τη χώρα και τον Έλληνα ασθενή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο